Binnenland

Prostituees zoeken antwoorden in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP). Hoe ga je om met geweld? Waar moet je zijn als je via scholing een beter bestaan wilt opbouwen? En wat kun je doen om veiligheid en hygiëne te verbeteren? Het zijn vragen die prostituees zich wereldwijd dagelijks stellen. Komende week volgen in Amsterdam mogelijk enkele antwoorden.

21 June 2014 13:13Gewijzigd op 15 November 2020 11:27

Sekswerkers en medewerkers van sekswerkerorganisaties buigen zich van 23 tot 27 juni in Amsterdam over belangrijke vraagstukken in het leven van de prostituee. Doel is om de positie van sekswerkers te verbeteren. Nederland is voorloper als het gaat om de positie van prostituees. Ook hebben relatief weinig prostituees in Nederland een soa of hiv onder de leden in vergelijking met andere landen. Volgens het Aids Fonds komt dit onder meer doordat prostitutie in Nederland legaal is.

Vanuit verschillende landen hebben de organisatoren, het Aids Fonds en ICCO Cooperation, betrokkenen, onder wie zeventien prostituees, uitgenodigd met beleidsmakers en specialisten het gesprek aan te gaan. De aanwezigen buigen zich onder meer over veiligheid, gezondheid en de noodzaak van legaliteit van prostitutie.

„Sekswerkers hebben meer nodig dan goede wetten”, vertelt Marieke Ridder prostitutie-expert van het Aids Fonds. „Prostitutie is in meer dan 110 landen verboden. Het strafbaar stellen van prostitutie leidt tot schending van de mensenrechten. Ook durven klanten geen aangifte te doen als zij misstanden signaleren. Sekswerkers zijn hier niet bij gebaat.”

Dankzij hun eigen lobby (met steun van het Aids Fonds) worden prostituees in Vietnam niet meer opgesloten in detentiekampen. Sekswerkers zetten zich nu in voor verdere verbetering van de positie van prostituees. „Door naar elkaar te luisteren, kun je van elkaar leren”, vervolgt Ridder.

Naast de verbetering van de positie van prostituees, wordt ook over economische zelfstandigheid van sekswerkers gesproken. „Door prostituees in de gelegenheid te stellen een beroepsopleiding te volgen of een lening aan te vragen, kunnen zij zelf keuzes maken”, vervolgt Ridder. „Sommige vrouwen kunnen daardoor stoppen met prostitutiewerk, anderen willen dat niet maar krijgen zo de ruimte om bepaalde klanten te weigeren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer