Schippers: Zorgverzekeraar hoeft godsdienstige gezindheid niet te registreren
DEN HAAG. Zorgverzekeraars kunnen prima rekening houden met de godsdienstige gezindheid van verzekerden zonder vooraf van elke verzekerde diens geloof te registreren.
Dat benadrukte minister Schippers (VWS) donderdag in de Tweede Kamer. Woensdag toonden verzekeraars zich bezorgd over het akkoord dat Schippers onlangs sloot met D66, CU en SGP. Kern daarvan is dat verzekeraars nieuwe polissen mogen uitbrengen waarin ze alleen de zorg hoeven te vergoeden van medisch specialisten en ggz-behandelaars met wie ze een contract sluiten.
Op verzoek van CU en SGP nam Schippers wel als extra voorwaarde op dat verzekeraars bij het contracteren rekening moeten houden met de godsdienstige gezindheid van verzekerden. Precies hetzelfde wordt gevraagd van gemeenten, die in 2015 verantwoordelijk worden voor de inkoop van jeugdzorg, thuiszorg en dagbesteding voor ouderen.
Voor verzekeraars betekent de extra voorwaarde geen verkapte registratieplicht, legde Schippers donderdag uit. De bedoeling is dat er ook in de nieuwe polis een gevarieerd behandelaanbod blijft. Zo moeten er behalve zorgaanbieders die rekening houden met religie ook nieuwe en innovatieve zorginstellingen worden gecontracteerd.
Directeur Wiegman van de Nederlandse Patiënten Vereniging stelde vrijdag in Trouw dat christenen de meerwaarde van identiteitsgebonden zorg verschillend waarderen, maar dat er in de NPV-achterban nog steeds vraag naar is. De NPV vindt niet dat iedereen naar christelijke hulp moet, „maar mensen moeten die keus wel hebben”, aldus Wiegman.