„Staatsbezoek vestigt aandacht op Polen”
DEN HAAG (ANP). Koning Willem-Alexander brengt volgende week dinsdag en woensdag met koningin Máxima een staatsbezoek aan Polen. Het is het eerste staatsbezoek van de nieuwe koning en het is daarom alleen al historisch en symbolisch, zei de Poolse ambassadeur in Nederland, Jan Borkowski in de ambassade in Den Haag.
Wat is het belang van het staatsbezoek?
Borkowski: „Het opent een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis tussen onze landen. Het laat zien hoe belangrijk we voor elkaar zijn en hoeveel voordeel er is te halen als we samenwerken. Polen wordt in Nederland nog wel eens vergeten. Een staatsbezoek helpt om de aandacht op elkaar te vestigen.”
Polen is het eerste land waar Willem-Alexander op staatsbezoek gaat. Is dat een signaal?
„We zijn er ons van bewust dat dit het eerste bezoek is. Het is een eer. Het zorgt voor een betere sfeer tussen beide landen en is een boodschap aan de Polen dat de Nederlandse regering andere opvattingen heeft over Polen dan sommige politici in Den Haag.”
Het bezoek komt in een voor Polen bijzonder jaar?
„De visite komt op een speciaal moment en heeft een speciaal karakter. Polen is dit jaar 10 jaar lid van de EU en 15 jaar van de NAVO. Het bezoek onderstreept dat we bij Europa horen. Het is dit jaar ook 25 jaar sinds de val van het communisme en 70 jaar sinds onze bijdrage aan de bevrijding van Nederland. Bijna een kwart van de bevrijders bestond uit Polen.”
Wat is voor u een belangrijk moment in het staatsbezoek?
„Het koningspaar gaat naar het museum dat herinnert aan de opstand van Warschau in 1944. Dat is belangrijk in het licht van onze geschiedenis. Een belangrijk signaal is ook de ontmoeting met veteranen bij het monument voor generaal Stanislaw Maczek, die onder meer Breda heeft bevrijd, en de lancering van de Liberation Route. Die route voert deels door Polen en symboliseert de weg die de geallieerden aflegden toen zij het Duitse leger terugdrongen in de Tweede Wereldoorlog.”
U was in 1997 als onderminister van Buitenlandse Zaken betrokken bij het staatsbezoek van koningin Beatrix. Wat maakt dit een ander bezoek?
„In die tijd verkeerde Polen nog volop in de overgang van het communisme. Het accent lag toen op de Nederlandse aanwezigheid in Polen. Dit keer ligt het op de toekomst. Het is niet zo maar een ceremonieel bezoek. Het is modern, met aandacht voor de economische betrekkingen.”