Parmalat-oprichter erkent gesjoemel
Calisto Tanzi, oprichter van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat, heeft maandag het wegsluizen van geld toegegeven. Zijn advocaat F. Belloni vertelde tegen persbureau Reuters dat Tanzi een bedrag van 500 miljoen euro voor andere zaken heeft gebruikt dan waarvoor het was bedoeld.
„Hij heeft toegegeven geld te hebben weggesluisd”, aldus Belloni. Hij zou ook hebben toegegeven bedrijfsrekeningen te hebben vervalst.
Bij Parmalat is mogelijk een bedrag van 10 miljard euro zoek. Het bericht over onregelmatigheden in de boekhouding kwam enkele weken geleden naar buiten. Tanzi (65) werd zaterdagavond op straat in Milaan gearresteerd. Justitie deed woensdag een inval in zijn huis bij Parma. Toen bleek dat hij met onbekende bestemming was verdwenen. Tanzi leidde Parmalat vanaf het ontstaan in 1961 tot vorige week, toen Enrico Bondi werd aangewezen als zijn opvolger.
Intussen heeft de Italiaanse regering bekendgemaakt het toezicht op het bedrijfsleven te gaan verscherpen. Kort na de jaarwisseling zal de regering zich over nieuwe regelgeving buigen.
In Italië bestaan nu drie instanties die op het reilen en zeilen van ondernemingen toezien, maar die werken slecht samen. Premier Silvio Berlusconi en minister Giulio Tremonti van Financiën bezinnen zich daarom op een nieuwe werkwijze. Ze overwegen een systeem dat gelijkenissen vertoont met de Amerikaanse beurswaakhond SEC en de Britse Financial Services Authority (FSA).
Een en ander zou ertoe kunnen leiden dat de centrale bank in Rome een deel van zijn bevoegdheden kwijtraakt.
In de Verenigde Staten heeft de SEC (Securities and Exchange Commission) inmiddels ook van zich laten horen. De Amerikaanse beurstoezichthouder meent dat Parmalat beleggers op de Amerikaanse financiële markten heeft misleid en heeft daarom besloten het bedrijf te vervolgen. In een verklaring spreekt de SEC van een de grootste en meest schaamteloze fraudezaken uit de geschiedenis.
Parmalat is niet het eerste Italiaanse bedrijf dat dit jaar in opspraak is geraakt. Eerder ging tomatenproducent Cirio ten onder. Het bedrijf bleef in gebreke toen het een obligatielening van 1,4 miljard dollar moest terugbetalen. Meer dan 30.000 Italiaanse beleggers werden het slachtoffer.
Zaterdag ging Parmalat in surseance, waardoor het bedrijf voorlopig kan doorgaan. De onderneming is de komende periode beschermd tegen schuldeisers. Bovendien kunnen de boeren die melk leveren gewoon betaald worden.
De nieuwe topman Bondi krijgt een maand de tijd om de raadselachtige constructies te ontrafelen en te kijken of het zuivelbedrijf nog te redden valt.
Tanzi werd maandag vier uur lang ondervraagd. Hij is beschuldigd van het knoeien met de boekhouding alsmede van het beramen van strafrechtelijke feiten. Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera, die een voormalige bestuurder van Parmalat citeerde, zou Tanzi vanaf begin december opdracht hebben gegeven om documenten te vervalsen om de hoge verliezen van het bedrijf te verdoezelen. Ook zouden in zijn opdracht computergegevens en documenten zijn vernietigd. Tanzi wordt vastgehouden in de beruchte San Vittore-gevangenis van Milaan.
De handel in aandelen Parmalat is stopgezet nadat op 23 december de koers met 63 procent kelderde.