Agapè kiest voor „periode van herstel”
De directie van de evangelisatiebeweging Agapè wordt in het nieuwe jaar bijgestaan door twee mensen. Agapè-directeur Willem de Vink krijgt een jaar lang voormalig Agapè-directeur Hans Pruis en Huib Jongenburger naast zich. Het driemanschap moet de ontstane onrust in de organisatie herstellen.
Intern onderzoek bij Agapè heeft tot de conclusie geleid dat de directeurswisseling, die formeel per 1 januari 2003 gestalte kreeg, te weinig voorbereid was. Dat heeft geleid tot onrust in de beweging, aldus een uitgegeven persverklaring. Het jaar 2004 moet een jaar van herstel worden, daarover zijn de directie en de raad van toezicht het samen eens.
In september 2002 begon de leiderschapsoverdracht van Pruis -die Agapè zeventien jaar geleid had- naar De Vink. Per 1 januari 2003 nam De Vink de volle verantwoordelijkheid voor Agapè over.
Dat proces is te snel gegaan, zo constateert Jongenburger, Field Director bij Agapè Europa, die op verzoek van de raad van toezicht de groeiende onrust in kaart heeft gebracht. „De Vink was onvoldoende voorbereid op zijn nieuwe verantwoordelijkheid en de uitdaging om een complexe organisatie als Agapè op koers te houden en nieuwe wegen in te slaan.”
De omslag in de directie heeft geleid tot het op de achtergrond raken van ervaren mensen, onder wie adjunct-directeur Eugène Poppe. Poppe gaf in juli van dit jaar aan dat hij per 1 januari 2004 Agapè zou verlaten. Poppe had dertig jaar lang deel uitgemaakt van de beweging. Bij het aantreden van De Vink veranderde er voor Poppe zoveel dat hij besloot een andere werkomgeving te zoeken.
„Het vergt aardig wat stuurmanskunst om in een situatie van zoveel personeelswisselingen niet alleen rust in de beweging te houden, maar ook nog voortvarend te kunnen zijn om de missie van Agapè gestalte te geven”, zegt Pruis.
Pruis komt tot de conclusie dat zijn terugtrekken uit de organisatie te snel is gegaan. Daarom heeft hij positief gereageerd op het verzoek van de raad van toezicht om „zijn huiswerk over te doen.” De praktijk zal erop neer komen dat De Vink, Jongenburger en Pruis nauw gaan samenwerken om de Agapè-gelederen weer te sluiten. Het doel is om de essentiële basis van goede relaties en onderling vertrouwen te herstellen. Daarbij brengt Pruis zijn leiderservaring en kennis van Agapè in, terwijl Jongenburger de veranderingsprocessen aanvoert. Omdat beiden hun hoofdtaak elders uitvoeren, respectievelijk als clustermanager bij de Evangelische Omroep en Field Director bij Agapè Europa, gaat het om parttime betrokkenheid.