Kerk & religie

GKV besluiten tot samensprekingen met NGK

EDE. De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) gaan over tot samensprekingen, gericht op kerkelijke eenheid met de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Dat besloot de generale synode van de GKV zaterdag in Ede.

Van onze verslaggever
14 June 2014 15:45Gewijzigd op 15 November 2020 11:20
Generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.  Beeld RD, Henk Visscher
Generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Beeld RD, Henk Visscher

De GKV reageerden daarmee op een ‘verlovingsverzoek’ vanuit de NGK. De landelijke vergadering van deze kerken gaf op 1 maart van dit jaar aan te streven naar het per 31 oktober 2016 in staat van hereniging zijn met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

De GKV-synode wil zich nog niet vastpinnen op die datum, en ook nog niet hardop ”ja” zeggen tegen het streven naar hereniging met de NGK. In plaats daarvan besloot de synode dankbaar te zijn voor de brief van de landelijke vergadering van de NGK „en die te beschouwen als een hartelijke aansporing om verder te gaan op de weg naar hereniging.”

De kerkvergadering behandelde zaterdag de rapportage van de deputaten kerkelijke eenheid, voor wat de contacten met de NGK betreft. De deputaten concluderen dat er met de NGK overeensteming is over hoe de Bijbel wordt gelezen, over de binding aan de belijdenis en ze zijn van mening dat het feit dat de NGK vrouwelijke predikanten en ouderlingen kent, niet langer een belemmering vormt voor verdergaande gesprekken.

Op een eerder moment sprak de synode al over de relatie met andere kerken. De bespreking over de verhouding tot de NGK werd geparkeerd, in afwachting van de besluitvorming op de GKV-synode over het rapport van de deputaten m/v, dat ruimte ziet voor vrouwelijke ambtsdragers.

Ds. P. G. Sinia, die namens de NGK de kerkvergadering toesprak, herinnerde aan de pijnlijke breuk die zich tussen 1967 en 1969 voltrok in de GKV, waaruit de NGK ontstonden. Het verzoek van de NGK richting de GKV om ernaar te streven om zich in staat van hereniging te verklaren, ziet hij als tot stand gekomen „onder de zegen van God de Vader, als genadige verhoring van de gebeden om eenheid.”

De predikant, lid van de commissie voor contact en samenspreking van de NGK, stelde dat in de afgelopen jaren met de GKV-deputaten kerkelijke eenheid uitgebreid is gesproken over Schrift en belijdenis, toegespitst op het NGK-rapport over vrouwelijke ouderlingen en predikanten. Ook in de GKV is er discussie over de vrouw in het ambt, onderstreepte ds. Sinia. „Anderen twijfelden aan onze Schriftuurlijkheid, zo geldt dat inmiddels ook u. Gods Woord is voor velen van u alles bepalend, voor mij ook.” De NGK zijn er van overtuigd dat verschillen van opvatting over de vrouw in het ambt „niet kerkscheidend hoeven te zijn.”

Vanuit de GKV-synode vroegen diverse afgevaardigden om in de samensprekingen met de NGK nadrukkelijk de hermeneutiek en de Schriftvisie ter tafel te brengen. Amendementen hierover kregen echter geen meerderheid.

Ouderling S. Verkade (Vlaardingen) stelde dat het feit dat in de NGK vrouwen in de ambten dienen, een obstakel vormt voor verdere gesprekken met deze kerken. Een van de vijf besluiten van de synode over de relatie tot de NGK, over de hermeneutiek, kreeg daarom niet de steun van alle afgevaardigden. Dat gold wel voor het besluit om in te gaan op de uitnodiging van de NGK en het besluit om de contacten met de NGK het karakter van samensprekingen te geven. Hier stemde slechts één afgvaardigde tegen.

Het besluit van de GKV-synode om samensprekingen aan te gaan met de NGK, „markeert op een historische manier de ontwikkelingen in de kerken.” Dat stelt ds. W. Smouter, voorzitter van de landelijke vergadering van de Nederlands-gereformeerden in een reactie op het besluit van de GKV-synode.

De predikant uit Apeldoorn zegt „vanuit de praktijk” overtuigd te zijn dat GKV en NGK samen verder willen. „Op plaatselijk niveau gebeurt er veel samen, ondanks dat de synodeuitspraken van de GKV daarvoor nog geen ruimte bieden.” Ds. Smouter verwacht dat het besluit van de synode zaterdag ook voor plaatselijke gemeenten een impuls vormt om verder te werken aan eenheid.


Lees ook:

NGK: Licht op groen voor hereniging met GKV (RD, 1 maart 2014)

NGK zetten hereniging met GKV op agenda (RD, 2 november 2013

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer