50PLUS blikt terug op chaotische weken
HILVERSUM (ANP). Het hoofdbestuur van 50PLUS legt zaterdag in Hilversum verantwoording af aan de leden over de ruzie van de afgelopen weken met de vroegere voorzitter van de Tweede Kamerfractie Norbert Klein. Die heeft inmiddels zijn lidmaatschap van de partij opgezegd, waarmee hij een royement door het bestuur voor is geweest.
De angel is daarmee wel uit het conflict, geeft 50PLUS-voorzitter John Struijlaard tegenover het ANP toe. De rel binnen 50PLUS ontstond toen Norbert Klein eind mei zijn collega Martine Baay uit de fractie wilde zetten. Zij kreeg echter de steun van het partijbestuur, dat het vertrouwen in Klein opzegde. Dat leidde er toe dat zowel Klein als Baay de naam 50PLUS in de Kamer claimden en die inmiddels ook allebei voeren
Klein had het voorgoed verbruid bij de top van 50PLUS die zelfs live op de radio met hem bleef redetwisten. Klein verweet de partijtop Oekraïense toestanden en noemde partijoprichter Jan Nagel op z’n Oekraïens ‘Nageltsjenko’. Het bleek al snel onmogelijk om de kwestie nog bij te leggen.
Struijlaard verwacht zaterdag geen hectische bijeenkomst meer, nu Klein zijn lidmaatschap heeft opgezegd. Hij doet nog wel een moreel beroep op Klein om ook zijn Kamerzetel op te geven. Zou Klein dat doen, dan kan de oud-partijleider Henk Krol mogelijk terugkeren in de Kamer. Maar dan zal er eerst nog wel „een aardig gesprek” met Krol door het partijbestuur worden gevoerd, zegt Struijlaard.
Krol moest de Kamer vorig jaar oktober verlaten toen uitkwam dat hij als werkgever bij de Gay Krant jarenlang geen pensioenpremies voor zijn personeel had afgedragen. Struijlaard wijst er op dat er ook nog een onderzoek van het ministerie van Onderwijs loopt naar de besteding van zeker 300.000 euro aan subsidies door een stichting van Henk Krol. Het geld was aangevraagd voor een online ontmoetingsplek voor homoseksuele jongeren.
Klein beschuldigde het partijbestuur er de afgelopen tijd van dat ze hem weg wilden krijgen om zo Krol weer als fractievoorzitter in de Kamer te kunnen laten beginnen, maar volgens Struijlaard is een terugkeer van Krol in de Kamer „nu absoluut niet aan de orde”.