Economie

Jan Poot: een visionair met een missie

DEN HAAG (ANP). Jan Poot (89) had een droom. Hij wilde van Schiphol de nummer 1 luchthaven maken. Niet zomaar een luchthaven maar een airportcity met hotels, congresfaciliteiten, een winkelcentrum, kantoren, appartementen en een golfbaan. De BV Nederland zou daardoor internationaal aantrekkelijk worden voor hoogwaardige technologische ondernemingen. Die overtuiging zit verwerkt in de naam van het project Chipshol.

13 June 2014 11:20Gewijzigd op 15 November 2020 11:18

Poot, in Vlaardingen geboren als zoon van een veehandelaar, was al jarenlang actief als succesvol vastgoedhandelaar met zijn bedrijven Eurowoningen en Eurohome, toen hij zijn visioen kreeg. Hij richtte in 1986 Chipshol op en begon grond te kopen rondom Schiphol. Binnen 5 jaar had Chipshol circa 600 hectare in handen. Poot verwierf pas echt bekendheid bij het grote publiek, toen hij met pamfletten en advertenties naar buiten trad. De boodschap was steeds dezelfde: hij wordt door Schiphol, de overheid en rechters tegengewerkt.

De aanleiding voor zijn kruistocht vormde een verloren rechtszaak. Poot had ruzie gekregen met zijn toenmalige zakenpartner Harry van Andel omdat deze grond wilde verkopen. Poot wilde dat niet. De kemphanen vochten de zaak uit in de rechtszaal, waar de inmiddels overleden Andel als winnaar uitstapte.

In hoger beroep haalde Poot alsnog zijn gelijk, maar dan is het kwaad al geschied. Van de 600 hectare is nog maar 150 hectare over. De rest is door Van Andel verkocht, onder andere aan Schiphol.

Poot nam daarna de Haagse rechter Hans Westenberg op de korrel, de man die in eerste aanleg in het voordeel van Van Andel had beslist. En ook de (ex-)rechter Pieter Kalbfleisch, die bevriend was met Van Andel, moet eraan geloven. Kalbfleisch zou er voor gezorgd hebben dat Westenberg de zaak zou doen, om Poot in het stof te doen bijten.

Poot was weggezet als een complotdenker. Maar met de beslissing van het Openbaar Ministerie Westenberg en Kalbfleisch te vervolgen wegens meineed kwam de kruistocht van Poot definitief in een ander daglicht te staan. Justitie verdacht het tweetal te hebben gelogen over het feit dat ze bevriend waren en geregeld bij elkaar over de vloer kwamen.

Het tweetal werd uiteindelijk zowel door de rechtbank als in hoger beroep door het gerechtshof vrijgesproken. Een domper voor Poot.

Poot, die de laatste jaren van zijn strijd werd bijgestaan door zijn zoon Peter, stopt er nu mee. Jan Poot, die op 13 augustus zijn 90ste verjaardag hoop te vieren, lijkt moegestreden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer