Politiek

Deel Kamer ontevreden met nationale invulling Europees landbouwbeleid

DEN HAAG. VVD, SGP, CU en boerenorganisatie LTO Nederland zijn kritisch over de vergroeningsmogelijkheden die staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) boeren vanaf volgend jaar wil toestaan.

Redactie politiek
6 June 2014 09:59Gewijzigd op 15 November 2020 11:11
beeld RD, Sjaak Verboom
beeld RD, Sjaak Verboom

De bewindsvrouw liet de Kamer donderdag weten hoe ze invulling geeft aan de nieuwe Europese vergroeningseis om 5 procent van het bouwland in te richten als zogeheten ecologisch aandachtsgebied.

Ze schetst twee mogelijkheden. Akkerbouwers kunnen kiezen voor een „equivalentiepakket.” Dat bestaat uit een beheerde akkerrand waarbij aangrenzende sloten, eiwitgewassen en vlas- of hennepteelt met een vanggewas en landschapselementen mogen meetellen. Een vanggewas zorgt ervoor dat meststoffen in perioden dat er geen gewassen op het veld staan niet uitspoelen.

Of ze kiezen voor een of meer andere maatregelen, zoals onbeheerde akkerranden, de teelt van eiwitrijke gewassen als luzerne en rode klaver, voor wilgenhakhout of voor de teelt van vanggewassen. In dat laatste geval moeten ze dan wel eerst vlas of hennep telen.

Landschapselementen als houtwallen, heggen, vrijstaande bomen en bomenrijen tellen niet mee. Wel kunnen maximaal tien boeren met bijeengelegen bedrijven samen het ecologisch aandachtsgebied gaan inrichten.

Dijksma komt enkele sectoren die veel geld mislopen door de nieuwe Europese landbouwfinanciering tegemoet. Voor de kalverhouderij trekt ze jaarlijks 10 miljoen euro uit voor innovatie en verduurzaming. Ze vreest dat daar anders weinig van terechtkomt.

Voor de zetmeelaardappeltelers investeert Dijksma jaarlijks 2 miljoen euro in het Innovatieprogramma Landbouw Veenkoloniën. Groningen en Drenthe dragen elk 1 miljoen euro bij.

Intensieve melkveehouders krijgen geen compensatie. „De situatie in de melkveehouderij is van dien aard dat de sector zichzelf in staat acht om dit in de komende jaren op eigen kracht op te vangen”, aldus Dijksma.

Jonge boeren die in een maatschap deelnemen, kunnen –tot tevredenheid van de CU– ook aanspraak gaan maken op de jongeboerenregeling. Het subsidiepercentage wordt dan gekoppeld aan het eigen vermogen van de jonge landbouwer in de onderneming.

VVD, SGP, CU en LTO Nederland vinden dat Dijksma akkerbouwers veel te weinig vergroeningsmogelijkheden biedt. Dat moeten er meer worden. „We zijn veel strenger dan Brussel vereist en ook dan omliggende landen”, aldus SGP’er Dijkgraaf. „Dat is slecht voor onze concurrentiepositie.”

LTO wilde dat vanggewassen volledig zouden worden opgenomen in de vergroeningspakketten. De boerenorganisatie hoopt dat de Kamer daarin nog verandering brengt. LTO wijst er verder op dat andere EU-landen hun kalversector meer steunen. Tevreden is LTO wel met het geld voor zetmeelaardappeltelers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer