Gereformeerde gemeente te Deventer herdenkt vijftigjarig bestaan
Deventer is een Hanzestad, een stad van naam, van Deventer koek, van de monniken Lebuïnus en Marchelmus, van Revius en Schimmelpenninck, van Geert Grote en Thomas a Kempis. Ook de stad waar nog steeds een wolkje overdrijft, zo groot als eens mans hand.
De gereformeerde gemeente te Deventer bestaat vijftig jaar. „Zie, een kleine wolk als eens mans hand gaat op van de zee.” Met die woorden uit 1 Koningen 18:44 werd de gemeente op 24 april 1964 door ds. G. Schipaanboord uit Apeldoorn geïnstitueerd.
Na de Tweede Wereldoorlog worden in Deventer de eerste contouren van een gereformeerde gemeente zichtbaar. In 1950 komen er op zondagmorgen mensen bij elkaar in ’t Hoekhuis (een koffiehuis aan de Brink). Het zijn mensen die de „oude waarheid” begeren te horen en zich elders in de stad niet thuis voelen. Natuurlijk is het meestal leesdienst, maar dat is niet erg. Onder de bezoekers zijn ook schippers die aan de IJssel liggen afgemeerd en militairen die in Deventer of Schalkhaar liggen. In De Saambinder staat dan geschreven: „Moge de Heere dit kleine begin met Zijn gunst kronen en verder de weg openen naar de begeerte van ons hart.”
De groep kerkgangers komt na het koffiehuis nog bijeen in het schoolgebouw van de christelijke ulo aan de Polstraat, en in een zaaltje aan de Stromarkt. In 1965 wordt het pand van de Apostolische Kerk aan de Graaf van Burenstraat gekocht. Scriba G. Kanis schrijft op 5 mei 1966 in De Saambinder: „De financiële lasten zijn wel groot, maar wij hopen dat de Heere, Die ruimte gaf in deze moderne stad, het ook verder wel zal maken, opdat de oude schriftuurlijk-bevindelijke leer ook in Deventer kan beluisterd worden, tot eer Zijns Naams en moge het zijn tot uitbreiding van Zijn Koninkrijk.”
Aan de Graaf van Burenstraat zijn maar liefst honderd zitplaatsen en er hoort zelfs een ruime bovenwoning bij. De locatie is ideaal: in een rustige straat, toch dicht bij het centrum, maar ver genoeg verwijderd van het gewoel van de kermis en ander lawaai.
De nieuwe kerk wordt in gebruik genomen door ds. Schipaanboord. Deze preekt dan over 1 Kronieken 22:1a: „En David zeide: Hier zal het huis des Heeren zijn.” In deze kerk aan de Graaf van Burenstraat komt de gemeente nog steeds bijeen.
De gemeente werd in de loop der jaren gediend door negen ambtsdragers. De eersten waren ouderling C. H. Diepeveen en diaken G. Kanis. Diepeveen diende de gemeente ongeveer vijftig jaar lang, vanaf het ontstaan van de gemeente in 1950 (toen nog niet geïnstitueerd) tot aan zijn overlijden in het jaar 2000. De eerste preek die hij las, was van ds. G. van Reenen. De familie Diepe- veen woonde vele jaren boven de kerkzaal, „bôve Gos huus”, zoals dat in Deventer heet.
Het ledental van de gemeente bleef door de jaren heen behoorlijk stabiel. In het jaar van de instituering waren er 59 leden. Dat liep op tot bijna honderd in 1970. Nadien daalde het weer. Van 1986 tot 2004 bleef het in grote lijnen rond de vijftig. „Anno 2014 is het voortbestaan van de gemeente dan ook niet in het geding. In een stad met bijna 100.000 inwoners mag Gods Woord nog steeds worden verkondigd.”
Het bezoek aan de zondagse diensten is „zonder meer goed.” In een artikel in De Saambinder, op 30 september 2010, zegt ouderling S. C. Bos: „Normaal gesproken hebben we zo’n 35 kerkgangers. Verder meert er af en toe een schipper in Deventer af en soms hebben we onbekenden onder ons gehoor, zoals asielzoekers. Omdat de tolerantie van de stad ook enigszins op de gemeente afstraalt, laten de leden juist dan merken dat ook „vreemdelingen” bij ons van harte welkom zijn.”
Jubileumboek geref. gemeente Deventer
Bij het vijftigjarig bestaan van de gereformeerde gemeente te Deventer, herdacht op 8 mei, werd het herdenkingsboek ”Een kleine wolk, als eens mans hand” gepresenteerd. Burgemeester A. P. Heidema van Deventer kreeg het eerste exemplaar aangeboden van de kerkenraad.
Het boek, geschreven door J. P. Sinke uit Krabbendijke, kan besteld worden bij scriba S. C. Bos, Leonard Springerlaan 295, 7424 AB Deventer (tel. 0570-629698), via boek@gergemdeventer.nl of op de website van de gemeente, gergemdeventer.nl. De prijs van het herdenkingsboek is € 21,- excl. verzendkosten en € 26,- incl. verzendkosten.
Lees ook:
Deventer : Kleine gemeenten (De Saambinder, 30-09-2010)
Deventer - 25 jaar geleden begonnen de leesdiensten (De Saambinder, 12-06-1975)
Opening nieuw kerkgebouw te Deventer (De Saambinder, 19-05-1966)
Nieuw kerkgebouw te Deventer (De Saambinder, 05-05-1966)
Instituering van de Geref. Gemeente te Deventer (De Saambinder, 07-05-1964)