Daklozen doen een bakkie met de wethouder
AMSTERDAM. Hoe breng je het zwervende leven van daklozen dichtbij voor politici? De protestantse diaconie Amsterdam liet daklozen afgelopen weken een raadslid adopteren. „Hun persoonlijke verhaal maakt altijd indruk.”
Tegelijk kregen de daklozen een snelcursus politiek van twee lobbyisten. Doel: een zwerver leren dat hij ook een stem heeft en invloed kan uitoefenen op het bestuur. Het project met de naam Straatwijzen werd vandaag op Nationale Daklozendag afgesloten.
Straatpastor Luc Tanja van de protestantse diaconie Amsterdam, die met het idee kwam, was verrast door de inzichten die het opleverde. Zo bleken linkse politici tot zijn verbazing niet te porren voor contact met daklozen.
Dit in tegenstelling tot VVD-wethouder Van der Burg. „Hij reageerde meteen heel positief. En dat nog wel tijdens de hectische onderhandelingen voor de nieuwe coalitie. Hij zat binnen een paar dagen aan de koffie met twee van onze daklozen. Dat enthousiasme had ik niet verwacht. Aan zulke bestuurders heb je wat.”
Anderzijds bleek ondanks persoonlijke uitnodigingen niemand van de Partij van de Arbeid bereid tot contact met een dakloze. Naar de reden moet Tanja gissen: „Men lijkt na de verkiezingsnederlaag vooral met zichzelf bezig.”
Het idee van Tanja ontstond toen hij merkte dat politici op zich wel kennis hadden van raadsstukken over dak- en thuislozen, maar zelden tot nooit persoonlijk contact met een zwerver hadden. „En hun persoonlijke verhaal maakt altijd indruk, dat is ook nu wel gebleken.”
Aan het project Straatwijzen was een beloningssysteem gekoppeld, waarmee daklozen kleding of extra voedsel konden verdienen. Er bleek maar matig interesse in, merkte Tanja tot zijn verrassing. „Lang niet zo veel als we van tevoren dachten althans. Het pure idee dat er naar hen werd geluisterd was kennelijk waardevoller. Tijdens een van de ontmoetingsavonden hield een dakloze een betoog over de politiek waarin ik inzicht proefde in hoe de stad wordt bestuurd. Ook daklozen merken dat ze een stem hebben.”
Het project krijgt wegens succes in het najaar een vervolg. Het uiteindelijke doel is immers het grote contingent dak- en thuislozen in de hoofdstad een politieke stem te geven, zegt Tanja. „Tegen die tijd zijn de raadscommissies opgestart. Misschien kan een van onze daklozen een keer inspreken tijdens zo’n vergadering. Dat zou echt bijzonder zijn.”
De volgende stap is die naar Den Haag. Eind deze maand bezoeken de deelnemende daklozen een Tweede Kamercommissie die over de daklozenproblematiek vergadert.