Buitenland

Aardbeving treft Iran: zeker 20.000 doden

Meer dan 5000 slachtoffers zijn geborgen na een aardbeving die vrijdagmorgen een groot deel van de stad Bam in het zuidoosten van Iran heeft verwoest. De Iraanse regering verwacht dat het dodental zal oplopen tot boven de 20.000 omdat er nog veel mensen onder het puin liggen.

Buitenlandredactie
26 December 2003 23:12Gewijzigd op 14 November 2020 00:50
BAM – Inwoners van de door een aardbeving getroffen Iraanse stad Bam zitten tussen de puinhopen van hun woningen.Foto EPA
BAM – Inwoners van de door een aardbeving getroffen Iraanse stad Bam zitten tussen de puinhopen van hun woningen.Foto EPA

Bij de aardbeving zijn 30.000 gewonden gevallen. Volgens de Iraanse televisie is 90 procent van de gewonden er slecht aan toe. Omdat plaatselijke ziekenhuizen zijn ingestort, heeft de regering transportvliegtuigen gestuurd om de gewonden naar elders over te brengen.

De regering heeft drie dagen van rouw afgekondigd vanwege de „nationale tragedie.” Minister van Binnenlandse Zaken Abdolvahed Mousavi Lari zei dat Bam, een historische stad met 80.000 inwoners, voor 70 procent is verwoest. Hij zei dat het uitgraven van overlevenden en het overvliegen van gewonden eerste prioriteit krijgen. Ook het opzetten van tenten is belangrijk, omdat de temperatuur ’s nachts tot 6 graden onder nul kan zakken.

Gouverneur Mohammed Ali Karimi van de provincie Kerman, waar Bam deel van uitmaakt, heeft president Mohammad Khatami laten weten dat de voorlopige schatting van het aantal slachtoffers ligt tussen de 5000 tot 6000. Parlementariër Hasan Khoshrou, die Kerman vertegenwoordigt in het parlement, zei eerder dat het dodental mogelijk zal oplopen tot 20.000.

In Rusland liet minister van Noodsituaties Sergej Sjojgoe aan president Vladimir Poetin weten dat onofficiële schattingen over het dodental tussen de 17.000 en de 40.000 liggen. Poetin heeft zijn leedwezen betuigd aan de Iraanse regering en hulp aangeboden. Sjojgoe zei dat er vier teams met speurhonden klaarstaan, maar dat er nog een antwoord van Iran moet binnenkomen op het Russische hulpaanbod.

De aardbeving, die zich voordeed om 05.28 uur (02.58 Nederlandse tijd), had een magnitude van 6,3. Het epicentrum lag even buiten Bam, ongeveer 1000 kilometer ten zuidoosten van Teheran in de provincie Kerman. Ook een aantal plaatsen in de buurt is getroffen. Parlementariër Khoshrou zei dat de meeste inwoners lagen te slapen toen de aardbeving zich voordeed.

De Italiaanse televisie liet beelden zien van een bijna totaal weggevaagd stadscentrum en mensen die gewonden wegdroegen of snikkend bij dode familieleden zaten. In het oude centrum van Bam stond onder andere een 2000 jaar oude citadel, die een belangrijke toeristische trekpleister was.

President Khatami heeft het hele land ertoe opgeroepen hulp te verlenen. Uit vele delen van het land zijn al hulp- en reddingsteams naar Bam gestuurd en de bloedbanken worden overspoeld met mensen die bloed willen geven.

Hoewel Iran boven verscheidene breuklijnen ligt en regelmatig door aardbevingen wordt getroffen, zijn er bijna geen huizen zo gebouwd dat ze aardbevingen kunnen weerstaan.

Het contact met Bam verloopt via radio- en satellietverbindingen, want de telefoon is afgesneden. Ook waterleiding en stroom zijn uitgevallen. Plaatselijke reddingswerkers hebben hun kwartier opgeslagen op een plein in Bam, omdat het gebouw van de gouverneur waarin hun kantoor zich bevindt, is verwoest.

Het Iraanse ministerie van Volksgezondheid heeft ook het buitenland gevraagd hulp te sturen. De eerste benodigdheden zijn volgens het ministerie desinfecterende middelen, waterpompen en generatoren om elektriciteit op te wekken.

Behalve Poetin heeft de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder hulp toegezegd. Iran heeft deze aanvaard, zei THW, de hulpdienst van de Duitse overheid. Wat er precies gestuurd wordt, is nog niet duidelijk.

Nederland heeft aangeboden mensen deel te laten nemen in een VN-team dat onderzoekt hoe de slachtoffers van de aardbeving in Iran het best kunnen worden geholpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer