Shell: schade brand Moerdijk loopt in de miljoenen
MOERDIJK (ANP). De explosies en de brand bij Shell Moerdijk hebben mogelijk voor miljoenen euro’s schade veroorzaakt. „De schade is significant”, zei directeur Paul Buijsingh van Shell Moerdijk woensdag. Hij verwacht dat het herstel lang gaat duren. Nadat dinsdagavond een reactorvat was ontploft ontstond een grote brand met metershoge vlammen. Twee mensen raakten lichtgewond en zijn na behandeling in het ziekenhuis weer thuis.
Shell Moerdijk is geen raffinaderij, maar een chemische fabriek. Op de locatie verwerkt het olie- en chemiebedrijf per jaar meer dan 4 miljoen ton aan chemische producten. Er was dinsdagavond geen speciale activiteit bij de reactor waar de ontploffing gebeurde, zei directeur Buijsingh. Hij heeft dan ook geen enkel idee wat de oorzaak is. „We hebben geen idee. Ik weet echt niet hoe het kan.”
De Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie gaan uitzoeken wat er dinsdagavond precies is gebeurd op het industrieterrein in Moerdijk. Op datzelfde terrein ging in januari 2011 Chemie-Pack in vlammen op. Toevallig werd woensdag een boek over die ramp in Moerdijk gepresenteerd.
Niet alleen de oorzaak, maar ook de eventuele gevolgen voor de volksgezondheid worden onderzocht. Dat onderzoek spitst zich toe op de roetdeeltjes die zijn neergekomen in de Hoeksche Waard en op het eiland van Dordrecht. Volgens een woordvoerster van de GGD kunnen mensen de roetdeeltjes zelf verwijderen met water en sop. In één grondmonster zijn zware metalen aangetroffen. Het RIVM doet daar nader onderzoek naar.
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) heeft woensdagmiddag een kort bezoek gebracht aan Shell Moerdijk. Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk praatte hem bij over de gebeurtenissen. De minister vertelde dat hij de indruk heeft dat er lessen zijn geleerd na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. „De brandweer was snel ter plaatse. Omwonenden zijn snel geïnformeerd. Er is buitengewoon adequaat gereageerd”, zei de bewindsman.
Burgemeester Klijs zei op een persconferentie dat er dinsdagavond geen aanleiding was om het luchtalarm in te zetten. „We wisten snel wat er in de lucht zat, dat waren geen gevaarlijke stoffen. De rook steeg recht op. Je moet met een luchtalarm oppassen voor de effecten die je teweegbrengt en opletten dat je niet nog meer schrik aanjaagt”, aldus Klijs.