Binnenland

Plan voor megamoskee in voormalige Goudse kazerne

GOUDA. De 8000 leden tellende Goudse moslimgemeenschap wil binnen een halfjaar 2,5 miljoen euro bijeenbrengen om de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne aan de Groen van Prinsterersingel in Gouda te kopen. De moslims zijn van plan er een groot islamitisch centrum met megamoskee te vestigen. De PVV-Tweede Kamerfractie stelde er dinsdag kritische vragen over.

Wim de Jongste
30 May 2014 16:13Gewijzigd op 15 November 2020 11:01
GOUDA. Impressie van het interieur van de nieuwe Goudse moskee. In de lichtstraal de buitenkant van de voormalige kazerne. beeld Masjid el Wahda
GOUDA. Impressie van het interieur van de nieuwe Goudse moskee. In de lichtstraal de buitenkant van de voormalige kazerne. beeld Masjid el Wahda

De folders die in de Goudse moskeeën liggen, reppen van plannen voor gebedsruimten voor 3000 mannen en 1500 vrouwen. Er komen dertig leslokalen voor onderwijs aan jong en oud. Het plan behelst verder diverse conferentie-, activiteiten- en ontmoetingsruimten, een buurtcentrum, een studieruimte, een bibliotheek en een mortuarium, waar de rituele dodenwassing kan plaatshebben. De initiatiefnemers willen daarnaast parkeergelegenheid voor zo’n 400 auto’s realiseren.

Volgens de folder zal de nieuwe moskee, Masjid El Wahda (De Eenheid), „een centrum zijn waar religieuze, educatieve en maatschappelijke activiteiten plaatsvinden voor alle mensen uit Gouda en omgeving.” De drie huidige moskeeën zullen blijven bestaan.

Volgens woordvoerder Saïd van de overkoepelende projectgroep die het nieuwe centrum nastreeft, lijkt de realisatie op weinig problemen te stuiten. „Het bestemmingsplan spreekt van een ”maatschappelijke functie”. Dat kan een moskee zijn.”

„Op dit moment zitten er in moskee Nour aan de Raam soms 400 mensen in een ruimte waarin 150 mensen mogen en bidt de rest op straat. Dit wordt gedoogd door de brandweer en leidt niet tot klachten, maar zo kan het toch niet langer?”

Afgelopen weekeinde brachten verschillende benefietbijeenkomsten in moskeeën en sporthal De Mammoet in Gouda al meer dan 250.000 euro op, vertelt Saïd. „We collecteren elke week en er komen tot november diverse acties. We hopen ook een beetje op hulp van Allah.”

Een van de moskeebezoekers oppert ter plekke het idee om financiële steun te vragen in het Midden-Oosten. Saïd distantieert zich nadrukkelijk van dat idee. „Ik ken de maatschappelijke verhoudingen in Nederland. Geldbronnen in het Midden-Oosten aanboren, is nu net iets wat we niet willen.”

De woordvoerder benadrukt dat de Goudse moslimgemeenschap de benodigde gelden zelf bij elkaar wil brengen. „Ik denk dat dit ons nog gaat lukken ook. Natuurlijk hoeft niet iedere moslims evenveel bij te dragen. Ieder naar draagkracht. Er komen nog allerlei geldwervende activiteiten en dat niet alleen tijdens de ramadan. Bovendien zijn de vermogenden onder ons bereid veel meer te geven dan een gemiddeld gezin.”

De plannen vormden dinsdag voor PVV-fractievoorzitter Wilders in de Tweede Kamer aanleiding om minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken te vragen de geldstromen die met de bouw van de moskee gemoeid zijn, in kaart te brengen. Daarnaast plaatste hij kanttekeningen bij een van de deelnemende moskeeën, moskee Nour, die volgens hem eerder betrokken was bij geldinzamelingsacties ten behoeve van de jihad in Syrië.

De PVV stelde de minister verder de vraag of de minister meer of minder moskeeën in Nederland wil. Wilders meent dat de moskeebesturen mensen onder druk zetten om 1500 euro in te leggen voor de aankoop van de Goudse kazerne. Hij vroeg wat de minister van Sociale Zaken daarvan vindt.

Zowel de Goudse CDA-, CU- als de SGP-fractie zeggen desgevraagd zich nog op het nieuws over de plannen voor de realisatie van het islamitische centrum te moeten beraden. CU-fractievoorzitter Krins: „Er zijn of komen wellicht ook andere belangstellenden voor de koop van de kazerne. De plannen voor een moskee zullen we op hun merites beoordelen. Ook zullen we de gevolgen voor de wijk kritisch bezien. Aan de andere kant: als het plan aan de voorwaarden voldoet, heeft een politicus geen middelen om de komst van een megamoskee tegen te gaan – ook al voelt hij zich er persoonlijk niet gelukkig bij. De SGP denkt hier wellicht anders over”.

SGP’er Versteeg: „Het is een dilemma. Ik wil hierover her en der advies vragen. Bestemmingplantechnisch zal het niet tegen te houden zijn. Ik ben op voorhand belangstellend naar de manier waarop de moslimgemeenschap met de druk op de wijk –die in allerlei opzichten te verwachten is– wil omgaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer