Kerk & religie

Ontmoetingsdag Geref. Bond: In Bijbel is er verlangen naar wederkomst

NOORDHORN. In de Bijbel is het verlangen naar de wederkomst helemaal geen vraag. De Bijbel veronderstelt dat alle de gelovigen met verlangen uitzien naar de wederkomst van de Heere Jezus. Dat zei prof. W. Verboom donderdagmiddag in het Groningse Noordhorn tijdens de Hemelvaartsontmoetingsdag.

Van een medewerker
30 May 2014 09:27Gewijzigd op 15 November 2020 11:01
Prof. dr. W. Verboom.   beeld RD
Prof. dr. W. Verboom. beeld RD

De Hemelvaartontmoetingsdag is een initiatief van de provinciale afdelingen van de Gereformeerde Bond in Friesland, Groningen en Drenthe. Voor zo’n honderd belangstellenden sprak emeritus hoogleraar prof. Verboom over ”Verlangend uitzien naar de wederkomst?!”.

De emeritus hoogleraar uit Harderwijk wees op de belijdenissen van de christelijke kerk die allemaal spreken over de wederkomst. In de Nederlandse Geloofsbelijdenis vormt de wederkomst zelfs de climax. De christelijke kerk die weet van een volkomen verzoening, wacht nog steeds op een volkomen verlossing. Dan zal de macht van de zonde definitief verbroken zijn.

Waarom zijn er toch zo veel angstige associaties bij de gedachte aan het laatste oordeel, vroeg prof. Verboom zich af. „De jongste dag is weliswaar een dag van oordeel, maar gelovigen zouden die dag met verlangen tegemoet moeten zien. De Bijbel en de belijdenisgeschriften zien de oordeelsdag immers positief.” Dr. Verboom verwees naar Bijbel­passages waarin het hemelse huis als het ”thuis” en daartegenover het aardse leven als ”ballingschap” worden gezien.

Het gericht van God is vertroostend, want dan wordt alles rechtgezet, zei de hoogleraar. „In dit leven zijn goed en kwaad zo door elkaar gemengd. De oordeelsdag is de grote onthulling, de grote ontknoping. Dan komt de zin van ieders leven openbaar. De beul zal niet eeuwig het voordeel hebben over het slachtoffer. Daarom moet de verwachting van het oordeel een bemoedigende en vertroostende gedachte zijn.”

De lichamelijke opstanding is een wezenlijk en onopgeefbaar onderdeel van het christelijke geloof, aldus prof. Verboom. Het lichaam is niet minderwaardig. Eenmaal zullen lichaam en ziel weer zijn verenigd. „Bij de wederkomst wordt de schepping niet vernietigd, maar vernieuwd. Op de nieuwe aarde zal naar de profetieën geen leed meer zijn.”

Waarom is het verlangen zo verflauwd? Prof. Verboom gaf enkele mogelijke verklaringen. Allereerst duurt het al zo lang en nog is Jezus Christus niet teruggekomen. Verder passen de wederkomst en het toekomende leven niet in het gesloten wereldbeeld. „Hoe zit het met ons geloofsleven? Zijn wij niet te materialistisch en te zeer op deze aarde gericht?”

Dr. Verboom besloot zijn lezing met aanwijzingen hoe zich te richten op de naderende wederkomst. Alle tekenen wijzen erop dat vervolgingen aanstaande zijn. De belijdenissen die ontstonden in tijden van vervolgingen, spreken over het verlangend uitzien naar de wederkomst. De NGB spreekt in het laatste artikel over „wij verwachten die dag met groot verlangen.” De Heidelbergse Catechismus zegt: „daarom verwacht ik in alle droefenis en vervolging met opgeheven hoofd Christus uit de hemelen.” Dit is volgens prof. Verboom het geheim: „De Rechter is geen onbekende voor mij, want Hij is ook mijn Redder. Het grote wonder is dat het verlangen wederzijds is: de gelovige verlangt naar Hem, en verlangt Hij naar ons.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer