Koninklijk Huis

Opening opvanghuis laat Beatrix niet onberoerd

OUD-BEIJERLAND. Met het ont­hullen van een bank in de binnen­tuin heeft prinses Beatrix dinsdagochtend het nieuwe pand van stichting De Overbrugging aan de Margrietstraat in Oud-Beijerland geopend.

Conno Bochoven
28 May 2014 10:21Gewijzigd op 15 November 2020 10:58
De opening van De Overbrugging trok veel publiek, waaronder heel wat schoolkinderen. Dat ze volledig nat regenden, namen ze op de koop toe. beeld ANP
De opening van De Overbrugging trok veel publiek, waaronder heel wat schoolkinderen. Dat ze volledig nat regenden, namen ze op de koop toe. beeld ANP

De prinses sprak met bewoners en mensen van de organisatie. Dat maakte wederzijds emoties los. „Ik heb een geweldige ochtend gehad”, zo zei de prinses na afloop.

In de stromende regen arriveert de stoet met de voormalige vorstin, stipt op tijd, om 10.30 uur. De toeschouwers, onder wie veel schoolkinderen, zijn dan al doornat, want het gaat alleen maar harder regenen. Toch is de stemming opgewekt in de doorgaans rustige Margrietstraat.

De opening van het pand, de voormalige gereformeerde Thomaskerk, is voor het echtpaar Arie en Ella van Pelt de kroon op hun werk. Arie van Pelt is voorzitter van de stichting, die volledig op vrijwilligers en zonder overheidssteun draait. Het echtpaar ving vele jaren jongeren op in hun eigen huis, in afwachting van professionele behandeling bij bijvoorbeeld instellingen als De Hoop in Dordrecht. Het ging onder anderen om jongeren die waren vastgelopen door verslavings­problemen.

„Dat hebben we twaalf jaar lang gedaan”, zegt Van Pelt. „De nood van deze jongeren is ons vanuit ons geloof op het hart gelegd. Het is nooit onze bedoeling geweest om een stichting te gaan vormen, maar de behoefte aan hulp werd zo groot dat in 2004 stichting De Overbrugging is opgericht, om professionele hulp te kunnen bieden. De mensen die worden opgevangen, krijgen huisvesting en geestelijke gezondheidszorg en we helpen hen met terugkeer naar de maatschappij.” Momenteel wonen er in De Overbrugging zes mannen. Ze kunnen er maximaal achttien maanden blijven.

Prinses Beatrix is niet zonder reden uitgenodigd voor de openingshandeling van het nieuwe pand van de instelling. Van Pelt kent haar nog vanuit de Oud-Beijerlandse Oranje­vereniging Prinses Juliana, waar hij voor­zitter van is. Van Pelt weet dat de doelgroep haar na aan het hart ligt. In zijn toespraak noemt Van Pelt het „heel bijzonder dat deze cliënten, die gewend zijn niet gehoord te worden, vandaag koninklijke erkenning krijgen.” Burgemeester Tigelaar van Oud-Beijerland roemt De Overbrugging als „een plek waar de gemeenschap laat zien wat zorg voor elkaar betekent.”

Op de binnenplaats onthult prinses Beatrix, samen met 
Van Pelt, een zitbank, die door de Oud-Beijerlandse kunstenaar 
Joop van den Berg is gemaakt uit een robuuste boomstam. „De stam bleek voor een flink deel rot”, zegt Van den Berg. „Daardoor kon ik geen twee armleuningen maken. Al werkende is er een hand ontstaan, als symboliek van de helpende hand die bij De Overbrugging wordt uitgestoken. Om de stam niet te laten kantelen, heb ik er twee voeten onder gemaakt. Dat verwijst weer naar het op de been helpen van de mensen. Beatrix vond dat wel mooi, geloof ik”, glimt hij.

De prinses spreekt na de ont­hulling met bewoners van De Overbrugging. Ook gaat ze in gesprek met mensen die betrokken zijn bij de werkgroep Moedige Moeders, die een eigen ruimte heeft in het pand. De Moedige Moeders streven naar een verbetering van de verslavingszorg door contact met hulpverlenende instanties. Daarnaast willen ze werken aan preventie en wisselen ze ervaringen uit. „De prinses was zeer geïnteresseerd. Het was maar kort, maar ze toonde zich oprecht betrokken”, zegt een van de aanwezigen. „Alsof je met je oma sprak, zo gemoedelijk”, vindt een ander.

Vooral de ontmoeting met de moeders maakt indruk. „Het viel me op dat de prinses zulke concrete vragen stelde”, zegt Reina van der Hoek, die een zoon heeft die al op twaalfjarige leeftijd aan de drugs raakte. „Ze wist precies waar het over ging. Een luisterend oor is voor ouders belangrijk. Dit is onze plek om angsten en zorgen te delen, te huilen en elkaar te steunen. Beatrix schrok toen ze over de omvang van de problemen hoorde. Ik werd emotioneel. Dat begreep ze en het liet ook haar niet onberoerd. Ze wenste me veel sterkte. Heel bijzonder om mee te maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer