Messier ziet af van vertrekregeling van 21 miljoen euro
Jean–Marie Messier, de voormalige topman van het Franse mediaconcern Vivendi Universal, heeft in de Verenigde Staten een grote nederlaag geleden. Om af te komen van juridische vervolging moet hij afzien van een vertrekregeling van 21 miljoen euro en 1 miljoen dollar betalen aan aandeelhouders die zijn gedupeerd vanwege de harde val van Vivendi op de beursvloer.
Messier heeft dit dinsdag afgesproken met de Amerikaanse beurswaakhond SEC, die onderzoek deed naar de gang van zaken bij Vivendi tussen 2000 en 2002. De gevallen ster van het Franse zakenleven heeft bovendien moeten beloven dat hij de komende tien jaar geen topfunctie aanneemt bij een bedrijf met een Amerikaanse beursnotering. Daarmee lijkt een terugkeer van Messier onwaarschijnlijk, terwijl hij die wel op het oog had.
De schikking is het sluitstuk van langdurig juridisch getouwtrek tussen Messier en Vivendi. Beide partijen raakten gebrouilleerd toen bleek dat onder Messiers leiding er een financiële puinhoop was gecreëerd. Het mediaconcern ging daardoor vorig jaar zomer bijna failliet. De ruzie verergerde door een conflict over de vertrekregeling van Messier. De topman had laten vastleggen dat hij een gouden handdruk van 21 miljoen zou meekrijgen, maar Vivendi betwiste dit.
Vivendi lijkt nu te zijn gered door de SEC (Securities and Exchange Commission). De Amerikaanse beurscommissie had Vivendi en Messier aangeklaagd omdat zij misleidende persberichten de wereld zouden hebben ingestuurd. Daarbij zou een te rooskleurig beeld zijn geschetst van de financiële situatie bij het concern.
Vivendi heeft de beschuldigingen ook afgekocht. Het concern, onder meer eigenaar van muziekuitgever Universal Music, tv–zender Canal+ en telecombedrijf Cegetel, betaalt een boete van 50 miljoen dollar zonder schuld te bekennen. De voormalige financieel directeur van Vivendi, Guillaume Hannezo, is voor 120.000 dollar beboet.