Synode GKV geeft nieuwe Liedboek vrij
Het vorig jaar gepresenteerde nieuwe Liedboek, kan in gebruik genomen worden door gemeenten in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV).
Dat besloot de generale synode van de GKV vrijdag, na een rommelig verlopen bespreking.
De synode belandde bij de bespreking van het rapport van de deputaten liturgie en kerkmuziek in een zelfgecreëerd moeras. Een door ds. R. Vreugdenhil (Lelystad) als amendement gepresenteerd tegenvoorstel, dat impliciet het Liedboek op een zijspoor parkeerde en beoogde om het Gereformeerd Kerkboek aan te houden, werd aanvankelijk aangenomen. Die stap leidde tot veel verwarring bij synodeleden, die zich na enkele minuten afvroegen wat ze nu eigenlijk besloten hadden.
Tijdens een ingelaste pauze besloot het moderamen de stemming ongeldig te verklaren, waarna de synode alsnog een aangepast tegenvoorstel voorgeschoteld kreeg. Dat sneuvelde even later, omdat de synode met een grote meerderheid (29 voor, vier tegen, een onthouding), het deputatenvoorstel omarmde. Daardoor staat niets de invoering van het nieuwe Liedboek in de GKV meer in de weg staat. In de praktijk zal dat in menige plaatselijke kerk al geen verschil meer maken, omdat het nieuwe Liedboek al op proef gebruikt kan worden.
Een amendement van ouderling J. A. van Arkel (Apeldoorn) om een „zwarte of witte lijst” te maken van liederen „die niet gezongen moeten worden omdat de eer van God ermee niet is gediend of omdat ze niet in overeenstemming zijn met de Schrift”, werd na enige discussie verworpen.
Op de achtergrond speelde een discussie over het verleden, waarin gereformeerd-vrijgemaakte synodes lange vergaderingen belegden waarin kerkliederen één voor één getoetst werden op overeenstemming met de Schrift. In de praktijk bleken plaatselijke kerken zich weinig gelegen te laten aan de daaruit voortvloeiende lijstjes. Zo wordt in veel gemeenten naar hartelust gezongen uit de bundel Opwekking of uit Psalmen van Nu, zonder dat daar een synodale toetsing aan ten grondslag ligt.
Als alternatief presenteren de deputaten nu een muziekprofiel, waarbij gemeenten uit de grote diversiteit aan liederen en stijlen van het Liedboek, de gezangen moet selecteren die bij haar passen. Het Steunpunt Liturgie van de GKV kan kerken helpen bij de invoering van het nieuwe Liedboek en het muziekprofiel.
De synode nam een voorstel van de deputaten liturgie en kerkmuziek niet over om een liturgie in te voeren voor uitvaartdiensten. Een voorstel voor twee hergeformuleerde huwelijksformulieren werd wel gesteund. Opvallend was echter dat maar liefst 11 afgevaardigden zich onthielden van stemming. Daarbij speelde waarschijnlijk een rol dat in de praktijk veel GKV-gemeenten flexibel omgaan met het handhaven van de exacte tekst. Of, zoals ouderling C. G. Kruse (Amersfoort) uitriep: „Als dat de praktijk is, waar zitten wij hier als synode dan nog voor?”
Aan de bespreking van de omgang met het Gereformeerd Kerkboek kwam de vergadering vrijdag niet toe. Dit onderwerp wordt naar verwachting op een later moment geagendeerd.