Utrecht bij GKV in beeld als locatie fusie-universiteit
De binnenstad van Utrecht is wat de Theologische Universiteit Kampen (TUK) betreft in beeld als nieuwe vestigingslocatie voor de universiteit.
Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd rapport voor de generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), waaraan de TUK is verbonden.
De vorige GKV-synode verstrekte de opdracht om een onderzoek te doen naar de huisvesting van de TUK, die nu nog gevestigd is in Kampen. Daarnaast is onder christelijke studenten een onderzoek verricht naar de favoriete studieplaats. Onder deze groep, die veel breder is dan alleen theologiestudenten, bleek een voorkeur te bestaan voor Utrecht. „Op basis van deze uitkomsten is eveneens onderzoek gedaan naar concrete huisvestingsopties in een stad als Utrecht, op basis van de huisvestingsbehoefte qua oppervlakte en qua belangrijke aspecten zoals bereikbaarheid, kleinschaligheid, een grote ontmoetingsruimte, herkenbaarheid en identiteit”, aldus het rapport van de Raad van Toezicht en het College van Bestuur van de TUK.
Wat de Kamper opleiding betreft wordt de voorkeur voor Utrecht betrokken bij de fusiebesprekingen die de TUK momenteel voert met de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), „als bouwsteen in die gesprekken.” In dit overleg participeert ook de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding, die is ondergebracht bij de TUA.
In het onderzoek naar een alternatieve vestigingslocatie is onderzoek gedaan naar Utrecht, Groningen, Zwolle en Apeldoorn. Bij Groningen is de Noordelijke ligging een nadeel voor studenten die van elders in Nederland komen, al is de plaats wel populair bij studenten, concludeert het onderzoek. De TUK heeft gesproken met de in die plaats gevestigde Protestantse Theologische Universiteit (PThU) en de Rijksuniversiteit Groningen. Samenwerking met beide instellingen blijkt een optie.
Zwolle is ook een mogelijke vestigingsplaats voor de TUK. Studenten zien de stad als geschikte studielocatie, maar door het ontbreken van een universiteit in de stad is samenwerking met andere onderwijsinstellingen minder eenvoudig. De TUK heeft gesprekken gehad met B en W van Zwolle. „Indien er in Zwolle ook op andere gebieden wetenschappelijk onderwijs mogelijk is –bijvoorbeeld met het overkoepelende thema ”ethiek en zorg” in combinatie met Hogeschool Windesheim te Zwolle en de Rijksuniversiteit Groningen– is Zwolle voor de Theologische Universiteit Kampen een goede optie”, stelt het rapport.
Met de TUA en B en W van Apeldoorn zijn er gesprekken geweest over Apeldoorn als vestigingslocatie. „De gemeente stelt graag faciliteiten en voorzieningen beschikbaar en de TUA staat open voor samenwerking met de Theologische Universiteit Kampen. Apeldoorn komt echter niet veelbelovend uit het studentenonderzoek”, aldus de rapporteurs.
In het onderzoek naar de vestigingslocatie is ook aandacht besteed aan het handhaven van de waarden die karakteristiek zijn voor de Theologische Universiteit Kampen. „Kampen heeft naam gemaakt met de opleiding tot predikant en de aandacht die gegeven wordt aan de confronterende vragen die de Bijbel aan deze tijd stelt. Het merk ”Kampen” staat daarnaast voor een goede ligging: het verbindt Amsterdam met Groningen, de Randstad en de polder, en de vrije kerken met de traditionele kerken. Kampen is orthodox en met beide benen op de grond.”
Deze waarden moeten niet verdwijnen, constateren de rapporteurs, maar in een „dynamische academische omgeving” in een grote universiteitsstad, opnieuw worden uitgedragen.
Het rapport van de TUK-bestuurders, stelt dat „begin 2015 de contouren van de beoogde samenwerking (met de TUA, red.) aan de synode kunnen worden voorgelegd, zodat de kerken zich via hun synode daarover kunnen uitspreken.” De GKV-kerkvergadering wordt binnenkort mondeling ingelicht over de voortgang van de fusiebesprekingen. Waarschijnlijk gebeurt dit achter gesloten deuren.
Zie ook:
Synode geeft fiat aan bezinning TU Kampen op toekomst (RD, 8 juni 2012)
TU Kampen wil naar grotere universiteitsstad (RD, 22 mei 2012)
Theologisch landschap van Nederland verandert opnieuw (RD, 23 mei 2012)
Prof. Douma: Zelfs in een klooster kan de TUK uitstekend zijn (RD, 31 mei 2012)