Acht meldingen misbruik in pastorale relaties GKV, CGK en GKV
Bij het Meldpunt Seksueel Misbruik in Kerkelijke Relaties (SMKR) van de Christelijke Gereformeerde Kerk (CGK), de Nederlands Gereformeerde kerk (NGK) en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV), zijn vorig jaar acht meldingen binnengekomen van seksueel misbruik in kerkelijke en pastorale relaties.
Dat bleek vrijdagmorgen bij de behandeling van het rapport van de deputaten seksueel misbruik in kerkelijke relaties, op de generale synode van de GKV. In 2012 lag het aantal meldingen op vijf.
De werkzaamheden van het tien jaar geleden opgerichte Meldpunt krijgen steeds meer erkenning, aldus preventiemedewerkster Ineke van Dongen vrijdagmorgen. Ook andere kerken dan de drie die het meldpunt officieel steunen, doen een beroep op het meldpunt. Zelfs een buitenlandse kerk heeft het Meldpunt ingeschakeld. Recent is in een geval ook door Justitie de expertise van de instantie geraadpleegd. „Dat geeft aan dat het vertrouwen in het Meldpunt groeit”, zegt Van Dongen.
In 2013 is het aantal vertrouwenspersonen in plaatselijke gemeenten sterk toegenomen. Er waren rond de jaarwisseling 275 vertrouwenspersonen, een jaar eerder stond de teller nog op 175.
Volgens deputaat M. T. te Velde-Smith is door de drie deelnemende kerken onder de werktitel ”Harderwijker beraad” gesproken met de Hersteld Hervormde Kerken (HHK), de Gereformeerde Gemeente, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Oud Gereformeerde Gemeenten. Het overleg had tot nu toe „een zuiver informatieve doelstelling”, maar moet wat de GKV-deputaten betreft de komende tijd worden omgezet in een samenwerkingsrelatie „in ieder geval met de HHK.”
Het Meldpunt krijgt ook te maken met meldingen van seksueel misbruik van mensen die daarmee niet bij het juiste ‘loket’ aankloppen, bijvoorbeeld omdat het misbruik wel plaatsheeft binnen een kerkelijke gemeente, maar er geen ambtsdragers of kerkelijke functionarissen bij betrokken zijn. Volgens Van Dongen wordt in zo’n geval een luisterend oor geboden, „omdat we weten wat de impact van misbruik is.” Waar mogelijk volgt doorverwijzing. Van Dongen: „Wij stimuleren aangifte als er sprake is van strafbaarheid.”
Deputaat ds. S. W. de Boer ging in op vragen rond de herbevestiging van ambtsdragers die ooit op seksueel gebied de fout in gingen en daarbij slachtoffers maakten. Hij bepleitte dubbele voorzichtigheid van kerkenraden in zo’n geval. „Vuistregel is voor mij: Iemand die echt berouw heeft vraag niet om opnieuw in het ambt te mogen dienen.”