Hoger beroep rond overname Belgische fabriek Pharming
Het Amerikaanse geneesmiddelenbedrijf Genzyme mag voorlopig de Belgische vestiging van Pharming overnemen. Pharming is het in surseance verkerende Nederlandse biotechnologiebedrijf.
De rechtbank van koophandel in Turnhout heeft dinsdag beslist om aan de bieding van Genzyme de voorkeur te geven boven het bod van het veel kleinere TKT. Het Leidse bedrijf gaat in beroep tegen deze beslissing omdat het de overeengekomen prijs veel te laag vindt en de afspraken niet eerlijk.
Ziekte van Pompe
Voor Pharming past de verkoop van de Belgische boerderij, waar honderd mensen werken, op zich in het plan het bedrijf te redden. „Maar de prijs die Genzyme betaalt is te laag”, aldus directeur R. Strijker van Pharming. Het bestaat, naast onder meer garanties over de werkgelegenheid van de honderd werknemers, uit de betaling van de 6 miljoen euro die schuldeisers nog te vorderen hebben op de Belgische knaagdierenfarm.
Niet meegenomen is echter de claim van enkele miljoenen euro’s die de Pharming Groep nog heeft op de Belgische tak. Dat laatste steekt Strijker en is de reden voor het hoger beroep. Hij kwalificeert het bod van TKT, van naar verluidt 15 miljoen euro, als „veel beter.” Dat bod kent wel als voorwaarde dat het personeel op de loonlijst van Pharming blijft staan.
Strijker zegt het geld voor de verkoop nodig te hebben om het noodlijdende Pharming weer op de rails te zetten. Het bedrijf is met bankier Fortis bezig een herfinancieringsplan op te zetten dat ook voorziet in de uitgifte van nieuwe aandelen. Die herfinanciering hangt mede af van de balanspositie. Strijker zegt vooralsnog voldoende in kas te hebben om het personeel tot zeker eind november te betalen.
Genzyme wil de locatie in Geel gebruiken voor de productie van medicijnen tegen de ziekte van Pompe, een erfelijke spierziekte. Op den duur wordt het aantal arbeidsplaatsen uitgebreid. Genzyme zegt hiervoor 17,2 miljoen dollar te hebben gereserveerd. De vestiging is ooit opgezet voor het fokken van konijnen. Pharming had een productiemethode bedacht waarbij genetisch veranderde dieren ingrediënten voor geneesmiddelen produceren. In Nederland stuitte het ’gesleutel aan beesten’ op zoveel tegenstand –Pharming werd bekend door de stier Herman– dat de ’fabriek’ in België is neergezet.
Proefpersonen
Vlak voordat de nieuwe medicijnen konden doorbreken, kwam een firma uit Taiwan met een andere behandelmethode voor de ziekte van Pompe, waardoor Pharming in acute problemen kwam. Genzyme, partner van Pharming, wil de medicijnen volgens de Taiwanese methode in Geel gaan produceren. Tegelijk gaat de productie van transgene konijnenmelk door, omdat negen proefpersonen voor hun behandeling ervan afhankelijk zijn.
Zonder behandeling zouden zij al lang zijn overleden. Om die reden wil de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) afspraken maken met de producent. Die zou het medicijn moeten blijven leveren. Door de financiële problemen van Pharming zal het naar verwachting van de VSN nog enige jaren duren voordat het middel officieel is geregistreerd en daarmee beschikbaar komt voor patiënten. Aan de ziekte van Pompe lijden in Nederland tussen de 75 en honderd mensen. Wereldwijd zijn dat er tussen de 5000 en 10.000.