Buitenland

In crisisgebieden 83 journalisten omgekomen

In 2003 zijn 83 journalisten bij de uitoefening van hun beroep om het leven gekomen, zestien meer dan in 2002. Dat heeft de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) maandag bekendgemaakt.

AP
23 December 2003 09:33Gewijzigd op 14 November 2020 00:49

De koepelorganisatie van journalistenbonden hekelt in haar jaarverslag de wijdverspreide desinteresse van overheden in het lot van journalisten in crisisgebieden.

Volgens IFJ-voorzitter Aidan White zijn journalisten in veel gebieden het doelwit van geweld, maar negeren regeringen het geweld tegen vertegenwoordigers van de media, evenals de ondermijning van de democratie en de vrijheid van meningsuiting die hiervan het gevolg is.

White haalde op een persconferentie bij de presentatie van het IFJ-verslag onder meer de dood van zeven journalisten in Colombia en de Filippijnen aan die corruptie en de georganiseerde misdaad aan de kaak stelden en het gebrekkige onderzoek dat door de Amerikaanse autoriteiten in Irak is verricht naar de dood van zestien journalisten tijdens en na de oorlog om Saddam Hussein ten val te brengen.

De IFJ lobbyt bij internationale organisaties om het doden van journalisten strafbaar te stellen als oorlogsmisdaad. De organisatie zal op 8 april een internationale protestdag organiseren tegen het geweld tegen journalisten. Op 8 april werd in Bagdad het Palestine Hotel onder vuur genomen door een Amerikaanse tank omdat er zich in het hotel leden van het Iraakse verzet zouden bevinden. Bij de beschieting kwamen twee televisiejournalisten om het leven.

De IFJ is gevestigd in Brussel en vertegenwoordigt journalisten in meer dan honderd landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer