Dordts inloophuis leert mensen met kanker naar de ‘zon’ kijken
DORDRECHT. Inloophuis Helianthus zal vanaf volgende maand plaats bieden aan mensen met kanker en hun naasten. „We hopen op 17 juni voor de eerste keer de deuren te openen voor onze gasten”, zegt Jan Trapman, voorzitter van de stichting die het inloophuis exploiteert.
Mensen uit de hele regio zijn welkom in het inloophuis. Het wil een plaats bieden aan mensen die behoefte hebben aan een goed gesprek, samenzijn met lotgenoten, creativiteit en ontspanning.
Helianthus is de Latijnse naam van de zonnebloem. Trapman legt uit: „Ons motto is: Kijk naar de zonnebloem, die keert zich naar de zon en heeft van alle bloemen het zonnigste gezicht. We drukken daarmee uit dat iedereen naast de onprettige en pijnlijke kanten van het ziek zijn, behoefte heeft aan positieve gedachten, ontmoetingen en activiteiten.”
Het gebouw is nu een kantoorpand. Op de begane grond zullen een huiskamer en een activiteitenruimte worden ingericht. In de huiskamer kan iedereen informeel aanschuiven. In de activiteitenruimte zullen op termijn steeds meer creatieve en ontspanningsactiviteiten worden geboden. Verder zullen deskundigen lezingen geven over de omgang met kanker in het leven van alledag. „Er zijn altijd geschoolde vrijwilligers aanwezig”, vertelt Trapman. „Zij geven geen medische of verpleegkundige zorg, het huis is echt bedoeld als een sociale omgeving.” Iedereen met enige vorm van kanker en hun naasten mogen zonder afspraak binnenlopen.
De initiatiefnemer, het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, koesterde al lang plannen voor een inloophuis. In 2013 werden die concreet dankzij een startdonatie van de Stichting Hans den Ouden Marathon uit Oud-Alblas. „Daarnaast hebben we diverse andere sponsors gevonden die ons met een donatie of een gift in natura op weg helpen. Dankzij hen is het met onze huisvesting heel snel gegaan.”
Het huurcontract voor het pand aan de Singel 28 werd afgelopen vrijdag getekend. Medio juni gaat het huis van start, de officiële opening is in het najaar. Voorzitter Trapman is ervaringsdeskundige als het gaat om kanker, evenals enkele medebestuursleden en vrijwilligers. „Wij merkten tijdens het verloop van onze ziekte dat we een plek misten waar je, zonder veel uitleg te hoeven geven, even jezelf kunt zijn.”