Nigeria wil onderhandelen met Boko Haram
LONDEN/ABUJA/JERUZALEM (ANP/EFE). De regering van Nigeria heeft zich dinsdag officieel bereid verklaard met de terroristische groep Boko Haram te onderhandelen over de vrijlating van meisjes die de groep heeft ontvoerd. Dit heeft een Nigeriaanse minister tegen de BBC gezegd. Eerder dinsdag leek de president van het land, Goodluck Jonathan, dat juist geen goed idee te vinden.
De extremisten van Boko Haram ontvoerden 14 april in de noordoostelijke deelstaat Borno 276 overwegend christelijke meisjes uit een school. Van hen worden er nog 223 vermist. Boko Haram verspreidde begin deze week beelden van in conservatieve islamitische kledij gestoken meisjes en meldde ze vrij te laten in ruil voor gevangen zittende leden van Boko Haram.
De Nigeriaanse regering liet maandag in een eerste reactie al weten dat ze „alle opties openhoudt om de meisjes te bevrijden en te herenigen met hun ouders”. De ontvoeringszaak heeft de regering van Jonathan in ernstige verlegenheid gebracht en wereldwijd voor verontwaardiging gezorgd.
Volgens Nigeriaanse media had Jonathan na overleg maandagavond met politici en militairen juist geconcludeerd dat het beter is niet te onderhandelen met de islamitische extremisten die in het noordoosten dood en verderf zaaien. Uit de hele wereld is hulp aangeboden om de meisjes te vinden. Nigeria krijgt ook militaire hulp van onder meer de VS.
Israël stuurt volgens Israëlische media snel een team specialisten van de geheime dienst. Die kunnen helpen te bepalen of onderhandelingen zinvol zijn en hoe die dan gevoerd moeten worden.