Evangelisatie begint meer te leven in HHK
MAARTENSDIJK. „Het onderwerp evangelisatie begint meer te leven binnen de Hersteld Hervormde Kerk,” stelt H. van den Brink van de commissie evangelisatie. Hij zei dat zaterdag in Maartensdijk tijdens de tweede landelijke evangelisatiedag van het kerkverband.
Het commissielid verwees naar de veel hogere opkomst –ongeveer 130 mensen– dan tijdens de vorig jaar gehouden bijeenkomst in Soest, en op de start van de cursus evangelisatie na de zomervakantie. Die cursus in Veenendaal bestaat uit tien lesdagen.
Evangelist Johan Krijgsman uit Amsterdam, die sprak tijdens de bijeenkomst, vindt dat elke gemeente een roeping heeft om te evangeliseren. „De kerkelijke gemeente hoort het kanaal te zijn waardoor God de genade de wereld in laat stromen. Het is zonde als een gemeente op een eiland leeft en tegenover de omgeving zwijgt over de Koning van de kerk. Dan werpt men bewust of onbewust een drempel op.”
De evangelist van de Amsterdamse post van de Gereformeerde Gemeenten vindt het belangrijk dat er binnen de kerkelijke gemeenten een bewustwordingsproces op gang komt over evangelisatie, die niet alleen een taak is voor de leden van de evangelisatiecommissies. „We behoren een gemeente te zijn die evangeliserend bezig is, binnenshuis en buitenshuis.” Evangelisatie moet volgens hem gebeuren door „afhankelijke zelfbewuste mensen” die niet boven anderen staan.
Open houding
Krijgsman pleit voor systematische aandacht voor evangelisatie tijdens de zondagse preken en in de gebeden. Daarnaast vindt hij een open houding ten opzichte van nieuwelingen –die bijvoorbeeld piercings in hun oren hebben– van groot belang. „Ontvangen we hen met open armen of overladen we hen met onze gewoonten?”
Het onderwerp evangelisatie dient, aldus Krijgsman, tijdens de kerkenraadsvergaderingen een vaste plek te hebben en het is goed om regelmatig bijeenkomsten te organiseren.
Over de manier van evangeliseren zei hij. „Je moet net als een visser aas uitwerpen. Wees aardig voor de mensen, heb aandacht voor hen en neem hen serieus, welke problemen ze ook hebben.”
Licht
Even daarvoor wees ds. M. W. Muilwijk erop over Wie het moet gaan tijdens evangelisatieacties. Dat gebeurde naar aanleiding van Johannes 8:12: „Ik ben het Licht der wereld.”
De predikant uit Spijk zei dat het woord licht, als tegenhanger van duisternis, in het Oude Testament vaak voorkomt, onder andere bij Jesaja, die spreekt over een volk dat in duisternis wandelt en dat een groot licht zal zien.
Het woord licht was verbonden met de komst van de Messias, aldus ds. Muilwijk. „Toen de Heere Jezus sprak over het licht wisten de mensen waarover Hij het had. Christus noemde Zich het Licht der wereld en richtte daarmee de volle aandacht op Zichzelf. Tijdens evangelisatieacties moet Hij in het middelpunt staan. Alles wat we zeggen, moet met Hem te maken hebben. Hij is de enige Weg uit de duisternis naar het licht.”
De predikant zei dat hij vroeger wel bij houseparty’s geëvangeliseerd heeft en dat men hem toen wel voor de voeten wierp dat kerkmensen niet zo goed zijn. „Daar gaat het niet om, het gaat om Christus.”
„Wat heb ik nog te vrezen, als ik achter Hem aanga?” zo vroeg hij zich af. „De duisternis doet wanhopen, maar wandelen in het licht bewaart voor vrezen.” De predikant vindt gedrag belangrijk. „Soms gaat het alleen maar om de manier waarop je evangeliseert: de rust, de kracht en de zekerheid die je uitstraalt.”
Ds. G. Kater uit Rouveen, voorzitter van de commissie evangelisatie, zei in zijn openingswoord dat mensen niet van zichzelf hoeven te denken dat ze een te gering instrument zijn. „De Heere Jezus gebruikte slijk om de ogen van de blindgeborene te openen. Zo wil God gebrekkige woorden en daden van mensen gebruiken voor de uitbreiding van Zijn Koninkrijk.”
HIj verwees naar de Bergrede waar de Heere Jezus zegt dat Zijn volgelingen het licht van de wereld zijn. Zijn volgelingen verlangen om anderen van het Licht te vertellen. „Maar dan is de eerste vraag wel of ze dat Licht zelf werkelijk kennen,” aldus ds. Kater.