GKV-synode discussieert over toekomst eenheid
EDE. De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) zitten in hun maag met plaatselijke kerken die soms ver voor de muziek uitlopen als het om kerkelijke eenheid gaat.
Dat bleek vrijdagmiddag en -avond, toen de generale synode het rapport van de deputaten kerkelijke eenheid besprak. Gedeeltelijk, want de besluitvorming over verdergaande kerkelijke eenheid met de Nederlands Gereformeerde Kerken wordt enkele weken uitgesteld. De kerkvergadering wil eerst de besprekingen over vrouwelijke ambtsdragers afronden.
De synode discussieerde uitgebreid over de vraag of de deputaten kerkelijke eenheid zich nader moeten bezinnen op de verhouding tussen plaatselijke en landelijke contacten. Plaatselijke gemeenten lopen in een steeds hoger tempo vooruit op wat landelijk ter tafel komt als het gaat om kerkelijke eenheid, stelde deputaat ds. H. J. Messelink (Hattem-Noord). Het is voor deputaten niet altijd eenvoudig om in zulke situaties goede adviezen uit te brengen.
Maar betekent dat dat uitgebreide bezinning nodig is op de bandbreedte voor contacten met andere kerken? Is het criterium dat de Drie Formulieren van Enigheid erkend worden? Of vormt de geloofsbelijdenis van Nicea de „ondergrens”? Een nipte meerderheid van de synode achtte een nadere bezinning op die vragen op dit moment niet gewenst.
Wel ging het onder meer over de verhouding tot de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). De contacten tussen de deputaten kerkelijke eenheid en hun gesprekspartners van de Christelijke Gereformeerde Kerken waren de afgelopen jaren „in één woord: goed”, aldus deputaat ds. D. W. L. Krol (Terneuzen). „We hebben eenheid in Christus mogen ervaren. Niet alleen in de inhoudelijke besprekingen, ook in de onderlinge verhoudingen.”
Menig synodelid vroeg zich af of de contacten met de CGK zich ooit zullen ontwikkelen in de richting van eenwording. Het tempo dat de CGK daarin tonen, ligt voor menige gkv’er te laag. „Gaat dat wel zo goed als ds. Krol stelt”, vroeg ouderling P. G. Bakker uit het Friese Boelenslaan.
De GKV blijven deelnemen aan het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte (COGG). Ook de gesprekken met de Hersteld Hervormde Kerk worden voortgezet. De contacten met de De Gereformeerde Kerken (hersteld) (DGK) zijn tot „droefheid” van de synode stil komen te liggen, stelde preses dr. P. L. Voorberg. Ds. Messelink gaf een overzicht van de correspondentie met deze door een scheuring in 2003 uit de GKV ontstane kerken. Het laatste contact dateert al van rond de synode van Harderwijk (2011), concludeerde ds. Messelink.