Kerk & religie

Ds. Buijs: Ga nog eens in gesprek over het verbond

EDE. Zou het niet mogelijk zijn om zo veel jaren na de ”kwestie-Kok” nog eens –in een rustige sfeer– met elkaar in gesprek te gaan over thema’s als verbond en aanbod van genade?

Redactie kerk
5 May 2014 18:11Gewijzigd op 15 November 2020 10:30
Ds. R. Kok op de kansel in Veenendaal. Beeld Collectie Den Hertog Houten
Ds. R. Kok op de kansel in Veenendaal. Beeld Collectie Den Hertog Houten

Die vraag wierp ds. P. D. J. Buijs, christelijk gereformeerd predikant te Ede, zaterdag op in zijn bespreking van het proefschrift van dr. M. Golverdingen, ”Vernieuwing en verwarring. De Gereformeerde Gemeenten van 1946 tot 1950”, in katern Puntkomma van het Reformatorisch Dagblad.

„Dr. Golverdingen doet de suggestie dat een benadering zoals ds. I. Kievit die heeft gegeven in zijn boekje over het verbond een begaanbare weg zou kunnen zijn”, schrijft ds. Buijs, preses van de generale synode 2010 van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). „Zou het niet mogelijk zijn om zo veel jaren na dato daarover eens in een rustige sfeer in gesprek te gaan? Of hebben we ons al te zeer ingegraven in de kerkelijke loopgraven? Maar is dat voor de Koning van de kerk te verantwoorden?”

Dr. Golverdingen, emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten, promoveerde op 
4 maart aan de Theologische Universiteit Apeldoorn van de CGK. In zijn studie analyseert hij onder meer de ontwikkelingen die uiteindelijk leidden tot de schorsing van ds. R. Kok, predikant te Veenendaal, door de generale synode van 1950.

In Puntkomma van zaterdag is zijn proefschrift besproken door ds. C. J. Meeuse (gereformeerde gemeente te Goes), ds. Buijs en ds. J. Roos (gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld).


Lees ook: Ds. Golverdingen: Tussen ds. Kersten en ds. Kok in de kern geen verschil

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer