„Kerk vraagt om professioneel leiderschap”
Kerken kunnen meer gebruikmaken van kennis en ervaring uit de praktijk van professioneel management en organisatiekunde. Dat concludeert het recent gerealiseerde Platform Kerkleiderschap.
Het platform start in januari een door de Christelijke Hogeschool Ede gecertificeerde post-hbo-opleiding Masterclass Kerkleiderschap. De opleiding is bedoeld om inzicht te geven in leiderschap binnen kerken, gemeenten en christelijke organisaties.
Volgens Nico Leijenhorst, CHE-manager en woordvoerder inzake de nieuwe masterclass, hebben sinds afgelopen zomer verschillende personen vanuit christelijke organisaties (waaronder de Evangelische Omroep en Willow Creek Nederland) zich gebogen over efficiency in kerkelijke structuren. „Gebleken is dat er bij een aantal kerken behoefte is aan ondersteuning op het terrein van leiderschap en zakelijke vaardigheden. Er liggen vele vragen: Hoe ga je binnen de gemeente om met een conflict? Hoe trek je vastgelopen processen weer vlot? Hoe vergader je efficiënt, zodat een kerkenraadsvergadering niet tot middernacht duurt? De professionele organisatiekunde heeft hier wel antwoorden op; antwoorden die door de kerk beter benut kunnen worden.”
Het gaat er het Platform Kerkleiderschap om de kerken te dienen met informatie die in het zakelijke verkeer reeds verworven is, zegt Leijenhorst. „We willen beschikbare kennis ten dienste stellen van de gemeente. Het doel van de nieuwe opleiding is het leidinggeven te verbeteren. Kerkelijke leiders zouden zodanig leiding moeten geven dat er ruimte blijft om, menselijkerwijs gesproken, God Zijn werk in de gemeente te laten doen.”
Op het terrein van kerkelijk management bestonden hier en daar wat losse initiatieven, een enkele cursus, maar het was tot op heden ongestructureerd, aldus Leijenhorst. „Er bleek behoefte aan bundeling van kennis, aan meer structuur, aan het bijeenbrengen van twee werelden die aan elkaar dienstbaar kunnen zijn. Daaruit is deze masterclass voortgekomen. Het is voor het eerst dat op hbo-niveau theorie en praktijk van management- en organisatiekunde dienstbaar worden gemaakt aan Gods koninkrijk.”
In de gemiddelde kerkenraad zitten volgens de platformwoordvoerder vaak mensen die in de praktijk van iedere dag vaardigheden hebben op het terrein van het management. „Maar zodra men het kerkelijk erf betreedt, raakt die ervaring prompt op de achtergrond. Dat is toch frappant! Alsof efficiency zich niet verdraagt met de geestelijke dingen. Je merkt dat je geestelijke processen juist kunt versterken door de dingen efficiënt te besturen. In de kerk blijken mensen moeilijk te kunnen delegeren. In de geestelijke dingen ervaart men kennelijk een groot stuk verantwoordelijkheidsbesef. Dat is mooi. Maar we kunnen ook gemeente van Christus zijn als we de gaven en de talenten die er in de gemeente zijn, op hun juiste waarde schatten en ook benutten. De van God gegeven talenten van christenen mogen optimaal tot bloei komen.”
Wat Leijenhorst niet beoogt, is de kerk te verzakelijken. „Wij willen de kerk laten leren van zakelijk verkregen inzichten. De kerk die deze informatie laat liggen, loopt eerder de kans te verzakelijken in een zoektocht naar het juiste verloop van bepaalde processen.”
De leergang is bedoeld voor leiders in kerken en christelijke gemeenten, maar ook voor managementteams in christelijke organisaties. De opleiding duurt ongeveer 2,5 jaar en wordt afgesloten met een gecertificeerd diploma.