Economie

Heijmans ontkent op schikking aan te sturen

Het bouwbedrijf Heijmans, dat door justitie wordt vervolgd wegens de bouwfraudeaffaire, ontkent dat het op zoek is naar een schikking. Dat zei bestuursvoorzitter G. Hoefsloot donderdagavond.

Redactie economie
19 December 2003 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 00:49

In het RTL-nieuws van donderdag was te zien dat PvdA-kamerlid Depla gebeld werd door lobbybureau Dröge en Van Drimmelen met de mededeling dat Heijmans bereid is aan een schikking mee te werken.

Hoefsloot ontkent echter dat hij dit bureau de opdracht heeft gegeven om een lobby te beginnen voor een schikking in de bouwfraudeaffaire. „De zaken zijn nu nog onder de rechter.”

Heijmans heeft volgens de topman Dröge en Van Drimmelen wel ingeschakeld om „uit de huidige impasse te komen. We willen erkenning krijgen voor de cultuuromslag die in de bouw heeft plaatsgevonden. We willen praten over een oplossing.” Hij vraagt zich wel af of een jarenlange juridische procedure de juiste manier is om de bouwfraudeaffaire af te wikkelen.

Depla zegt als kamerlid niets te maken te willen hebben met een zaak die „onder de rechter is.” Hij noemde de manier van opereren van Heijmans amateuristisch. GroenLinks-kamerlid Vos, van wie de medewerkster ook is gebeld door het lobbybureau, noemt de gang van zaken „onbegrijpelijk” en „absoluut niet kunnen. De bedrijven waren toen al fout en dit kan dus ook echt niet.” Bij de VVD werd kamerlid Hofstra benaderd door Dröge en Van Drimmelen. Ook hij wijst de handelwijze van Heijmans volstrekt af.

De brancheorganisatie voor de bouw AVBB zou volgens een woordvoerder niet de werkwijze van Heijmans hanteren. „Het bedrijf handelt niet in lijn met ons beleid.” Het AVBB wil de affaire rond de bouwfraude in alle openheid afwikkelen en niet op de manier zoals Heijmans nu probeert, aldus de zegsman.

Vos was de voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die vorig jaar de bouwfraude onderzocht. Direct na de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie trad minister Korthals af. Hij kreeg zware kritiek omdat hij als minister van Justitie de Kamer niet juist had ingelicht over een schikking die met bouwondernemers was getroffen na fraude bij de bouw van de Schipholtunnel.

Na het rapport van de enquêtecommissie bleek dat politiek Den Haag niet zou instemmen met een schikking met de bouwwereld in verband met de bouwfraude. Daarbij vond op grote schaal prijsopdrijving plaats, doordat bouwers onderling de orders verdeelden en vaststelden tegen welke prijs die zouden worden uitgevoerd.

Als gevolg van de parlementaire enquête moet nu niet alleen bouwbedrijf Heijmans voor de rechter komen, maar ook BAM, VolkerWessels en de Koop Groep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer