Binnenland

Sumoworstelen op Zeeuwse gezinsbeurs

GOES. In de Zeelandhallen te Goes is gistermiddag de derde editie van de Zeeuwse gezinsbeurs van start gegaan. Naai­machines, rokken, hoeden, keukens, grasmaaiers, voor elk wat wils. Ook de jeugd hoeft zich geen moment te vervelen.

1 May 2014 21:43Gewijzigd op 15 November 2020 10:26
In Goes ging gistermiddag de derde editie van de Zeeuwse gezinsbeurs van start. In de Zeelandhallen wordt nog tot morgen van alles georganiseerd voor jong en oud, variërend van een bruidsmodeshow tot muziek op een podium. Daarnaast zijn er talloze standho
In Goes ging gistermiddag de derde editie van de Zeeuwse gezinsbeurs van start. In de Zeelandhallen wordt nog tot morgen van alles georganiseerd voor jong en oud, variërend van een bruidsmodeshow tot muziek op een podium. Daarnaast zijn er talloze standho

Klokslag 13.00 uur zwaaien de deuren van de Zeelandhallen open. Het publiek dromt naar binnen. Spoedig ontstaat er een flinke rij. Een jongen belt naar een vriend die al in het gebouw is. „Het gaat nog wel even duren voordat ik binnen ben”, zegt hij. Een moeder duwt met haar ene hand een kinderwagen, terwijl aan haar andere hand haar dochtertje loopt. Ze maakt van de nood een deugd. „Ik schrijf even mijn telefoonnummer op je hand”, zegt ze in onvervalst Zeeuws tegen haar oudste. „Hiermee kun je iemand naar mama laten bellen als je me kwijt bent.”

Al snel wordt het wachten aangenamer gemaakt door een man van een jaar of twintig. Hij heeft twee pakken bij zich en vraagt twee stoere basisschool­jongens of ze willen sumoworstelen. Nadat beiden zich in het zware pak hebben gehesen en de bijbehorende helm hebben opgezet, kan het gevecht beginnen. De bedoeling is om elkaar buiten de ring te duwen. De grootste is er duidelijk bedrevener in dan zijn kleinere opponent en werkt zijn tegenstander in korte tijd twee keer tegen de grond. In het derde potje zijn de rollen omgedraaid, hoewel beiden niet op hun benen kunnen blijven staan. De man helpt de twee één voor één overeind. Dat lukt niet alleen in zo’n zwaar pak.

Binnen zijn er tientallen stands. Naaimachines, rokken, hoeden, keukens, grasmaaiers, voor elk wat wils. Sommige standhouders kijken aan het begin van de middag nog wat onwennig om zich heen. Anderen prijzen als volleerde verkopers hun waren aan, knopen een praatje aan met voorbijgangers of delen folders uit. Jan Bor, directeur van de Stichting Hulp Vervolgde Christenen, stond ook de vorige twee edities op de Zeeuwse gezinsbeurs. Hij is blij dat de beurs dit keer in het voorjaar wordt gehouden in plaats van in het najaar. „Het is nu meivakantie. Er is duidelijk meer publiek dan vorig jaar.” De stand van zijn stichting staat er tot zaterdag. Aan huur is hij zo’n 800 euro kwijt, een bedrag dat door sponsors wordt betaald. Het is beslist lonend om op deze beurs aanwezig te zijn, zegt Bor. „Per dag nemen zo’n 200 mensen een folder mee en geven een gift.”

Rond 14.00 uur klinkt er vanaf een podium opeens orgelmuziek. Later in de middag passeren ook nog andere smaken, variërend van het bekende ”Create in me a clean heart” (een bewerking van Psalm 51) op de piano, tot een enkel popnummer. Dat laatste valt niet bij iedereen in de smaak. „Zal ik je een cd geven?” vraagt een jongen in een geblokt overhemd aan degene die verantwoordelijk is voor de muziek. „Dit”, zegt hij wijzend naar de dichtstbijzijnde box, „past niet zo bij het publiek.” De man zegt er rekening mee te zullen houden.

Zo halverwege de middag lijkt alles op rolletjes te lopen. Twee EHBO’ers hebben net hun inspectierondje gemaakt. Het ziet er goed uit, vindt Corrie Minderhout (66). „Andere jaren liggen er wel eens losse snoeren op het terrein. Ook scherpe punten aan stands waar mensen zich aan kunnen stoten, hebben we niet gesignaleerd.” Waar krijgen EHBO’ers op een dergelijke beurs zoal mee te maken? „Weinig spectaculairs”, meent collega Rina Elenbaas (67). „En dat is maar gelukkig ook. Soms een valpartij, een enkele keer valt er iemand flauw, zeker als het warm weer is. Ook komt het voor dat mensen met diabetes zich niet lekker voelen. Dat komt dan doordat ze te veel zoet hebben gegeten.”

De meeste mensen genieten zichtbaar van het dagje uit. Bijvoorbeeld Nel Hage en haar man. „Wij komen uit Biezelinge”, zegt ze. „Voor ons is het een thuis­wedstrijd.” Of ze al veel gekocht hebben? „Dat laten we aan de jonge gezinnen over. Wij komen voor de gezelligheid.”

Een vrouw van middelbare leeftijd uit Nieuwdorp is met haar 24-jarige dochter uit Rotter­dam op de beurs. „Ik heb haar overgehaald”, zegt ze. De vrouw vindt het prettig dat de Zeeuwse gezinsbeurs kleinschaliger is dan andere beurzen. „Het is lekker overzichtelijk.” „Maar alles is er”, vult haar dochter aan.”

Joanne Peene (17) uit Middelburg heeft met haar vriendin en twee zusjes de trein naar Goes gepakt. „Ik las in de krant over de beurs. Vorig jaar ben ik ook geweest.” Joanne vindt het juist een nadeel dat de beurs niet zo groot is. „Maar het is wel sfeervol.”

De Zeeuwse gezinsbeurs duurt tot en met zaterdag.

www.zeeuwsegezinsbeurs.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer