Laatste DDR-leider, Krenz, weer vrij man
De laatste leider van communistisch Oost-Duitsland, Egon Krenz, is donderdag vervroegd vrijgelaten. Krenz heeft bijna 4 jaar uitgezeten van de 6,5 jaar cel die hem was opgelegd wegens doodslag.
Krenz (66) werd in augustus 1997 veroordeeld tot 6,5 jaar cel in verband met de dood van Oost-Duitsers die tijdens vluchtpogingen naar het Westen werden neergeschoten. In 2000 werd zijn laatste beroep afgewezen en ging Krenz de gevangenis in. Het gerechtshof in Berlijn zette donderdag de rest van zijn straf om in een voorwaardelijke straf. Er is geen gevaar dat Krenz zijn misdaden herhaalt, oordeelde het hof.
Krenz volgde Erich Honecker op als hoogste DDR-baas in oktober 1989. Hij is welgeteld 49 dagen in functie geweest. Op 9 november viel de Muur, weer enkele weken later moest hij plaatsmaken voor een overgangsregering. Krenz heeft altijd volgehouden dat hij het slachtoffer is van ”Siegerjustiz” - rechtspraak door de overwinnaar. Volgens de wetten die destijds in de DDR golden heeft hij niets verkeerd gedaan.
„Ik heb altijd gezegd dat het een persoonlijke nederlaag voor mij is geweest dat we niet in de positie zijn geweest om doden en gewonden aan de grens te voorkomen”, zei Krenz nadat hij de gevangenis had verlaten. „Dat waren de omstandigheden van de Koude Oorlog. Ik heb altijd mijn medeleven en mijn spijt hierover aan de nabestaanden betuigd. Daar was geen proces voor nodig geweest. Daar waren geen vier jaar voor nodig geweest.”
Tijdens de vier jaar die hij vast heeft gezeten mocht Krenz overdag naar zijn werk en moest hij ’s avonds terug naar de gevangenis. Net als iedere andere gevangene heeft Krenz er recht op bij goed gedrag vrij te komen na tweederde van zijn straf te hebben uitgezeten. „Dit is een persoon die geen problemen veroorzaakt”, zei een woordvoerster van de rechtbank. „Voor ons is hij een gevangene zoals iedere andere.”
Het gerechtshof constateerde wel dat Krenz oprechte spijt aan de dag heeft gelegd over de ongeveer 1000 Oost-Duitsers die tussen 1961 en 1989 tijdens een vluchtpoging zijn doodgeschoten. Ook liet het hof meespelen dat Krenz zijn macht heeft gebruikt om nog meer slachtoffers te voorkomen. Het was Krenz die de grens opende en voorkwam dat er bloed vloeide.
De maatschappelijke perspectieven van Krenz zijn volgens het hof goed, omdat hij een baan heeft. Krenz is economisch adviseur bij een luchtvaartmaatschappij. Hij zei dat hij naar zijn huis aan de Oostzeekust gaat, vlakbij Rostock, om de kerstdagen door te brengen met zijn familie en een begin te maken met zijn memoires. Krenz zei zich in te zullen blijven zetten voor een „rechtvaardige interpretatie” van de geschiedenis van de DDR.