Binnenland

”Twee Spitters” niet van Van Gogh

Een Bredase handelaar heeft een schilderij met als titel ”Twee Spitters” zelf met ”Vincent” ondertekend om te doen voorkomen dat het vervaardigd is door Van Gogh.

ANP
19 December 2003 00:04Gewijzigd op 14 November 2020 00:49

Dat meldde vrijdag het Breda’s Museum tijdens de tentoonstelling ”Vincent van Gogh: Verloren Vondsten”, waar het schilderij te zien is. Volgens het museum heeft de handelaar aan de huidige eigenaar Bouwe Jans én aan medewerkers van het museum zelf toegegeven het werk te hebben gesigneerd om anderen voor het lapje te houden. Volgens het museum is het schilderij tien jaar lang bestudeerd door verscheidene experts, van wie enkelen de ”Twee Spitters” voor echt verklaarden.

De ”Twee Spitters” werd op 17 mei 1993 voor 9000 gulden door de huidige eigenaar, kunsthandelaar Bouwe Jans, gekocht op een veiling in Groningen. Daar was het terechtgekomen dankzij iemand die het op een rommelmarkt in Eelde had gekocht. Expert Jan Hulsker, samensteller van de oeuvrecatalogus ”Van Gogh en zijn weg - Het complete werk”, verklaarde het werk volgens het museum later voor echt, evenals de onafhankelijke expert Benoit Landais.

„Bovendien doorstond de ”Twee Spitters” met glans de zogenaamde Pictology-test, een methode waarbij het werk op stijlkenmerken wordt getoetst.” Het Van Gogh Museum echter hield hardnekkig vol dat het geen echte Van Gogh was.

Nu het op de huidige tentoonstelling hangt, kwam een oud-eigenaar op het idee de herkomst van het doek aan de kaak te stellen. „Degene die het schilderij destijds ter veiling had aangeboden, onthulde aan huidig eigenaar Bouwe Jans de identiteit van de handelaar van wie hij het werk had gekocht. Deze antiquair uit Breda gaf na ondervraging toe zelf de signatuur ”Vincent” op het werk te hebben aangebracht.”

Nadat de man in kwestie aanvankelijk dacht een Van Gogh te hebben, kwam hij tot het inzicht dat dit toch niet het geval was. Hij besloot een grap uit te halen met enkele collega-handelaren. „Hij signeerde het werk met ”Vincent”, met behulp van afbijtmiddel, waardoor de signatuur in de verf gekrast leek te zijn, en vervolgens bood hij het werk te koop aan. De handelaren trapten er echter niet in. Vervolgens verdoezelde hij de handtekening weer en verpatste het doek op een rommelmarkt te Eelde.”

Volgens een conservator van het Breda’s Museum staat nu nog steeds niet helemaal vast dat het doek niet van Van Gogh is, omdat nu alleen nog maar vast is komen te staan dat de handtekening vals is. Toch heeft ook deze kunstkenner zijn twijfels.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer