Economie

Grote banken moeten kapitaalbuffers verhogen

AMSTERDAM (ANP). De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat de vier grote banken in Nederland extra kapitaalbuffers aanleggen om hun weerbaarheid te vergroten en een faillissement te voorkomen. De zogeheten systeembuffers voor ING Bank, Rabobank en ABN Amro moeten met 3 procent omhoog, die voor SNS Bank met 1 procent. Dat maakte DNB dinsdag bekend.

29 April 2014 08:57Gewijzigd op 15 November 2020 10:21

De banken mogen de buffers geleidelijk opbouwen tussen 2016 en 2019. DNB kondigde in 2011 al aan de buffers van banken met 1 tot 3 procent te willen verhogen. Dinsdag werd bekend welk percentage voor welke bank geldt.

„Systeembanken hebben een centrale plaats in het financiële stelsel. Een faillissement van een dergelijke sterk met de economie vervlochten bank zou onaanvaardbaar hoge risico’s en kosten met zich meebrengen voor het financiële stelsel en de reële economie”, aldus de toezichthouder.

De nieuwe regels voor het extra kernkapitaal zijn vorige week door de Tweede Kamer aangenomen en moeten nog door de Eerste Kamer.

Rabobank, ING, SNS en ABN lieten weten dat hun buffers nu al voldoen aan de nieuwe kapitaaleis, die bovenop de huidige vereiste 7 procent komt. Bij Rabobank bedraagt de kapitaalbuffer (core tier 1-ratio) 13,5 procent, bij ING 10 procent, bij SNS 16,6 procent en bij ABN 12,2 procent.

„Wij voldoen er ruimschoots aan. Voor de consument biedt de maatregel zekerheid dat de dingen die in het verleden zijn gebeurd, niet meer kunnen gebeuren”, zegt een woordvoerder van SNS. Volgens ING en ABN hebben de aangescherpte regels geen invloed op de activiteiten van de banken, zoals de kredietverlening.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer