Iets meer vrouwen krijgen onderscheiding
APELDOORN. Het percentage vrouwen dat is gedecoreerd, is iets hoger dan vorig jaar: 35,37 procent dit jaar tegen 34,52 procent in 2013. Net als vorig jaar werden vijftien personen gedecoreerd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Alle andere 3140 mensen traden toe tot de Orde van Oranje-Nassau.
Onder de onderscheiden personen waren enkele predikanten. Onder hen zijn ds. W. van den Brink, hervormd predikant in Veenendaal, en ds. J. R. Zijlstra, dichter en predikant in Amsterdam. Beiden werden lid in de Orde van Oranje-Nassau.
E. I. Kroeze uit Hardenberg werd ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is manager bij gehandicapteninstelling Jemima in Bethlehem. Een ander prominent persoon is L. H. Habraken uit Leusden. De kersverse ridder in de Orde van Oranje-Nassau is ceremoniemeester bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op De Dam in Amsterdam. Hij kreeg de onderscheiding in Den Haag uit handen van minister Hennis-Plasschaert van Defensie.
A. M. de Jong-van Oosten (93) uit Capelle aan den IJssel is de oudste gedecoreerde. Zij werd lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar inzet als vicevoorzitter van de huurdersvereniging van het woningcomplex waar ze woont. Overigens kregen voor het eerst in de geschiedenis van Capelle aan den IJssel meer vrouwen dan mannen een lintje.
De 31-jarige M. R. L. van Hengst uit Spijkenisse was de jongste die een onderscheiding kreeg. Hij zet zich al sinds 1996 vrijwillig in bij kinderactiviteiten en sinds 1997 bij een korfbalvereniging.
In Dordrecht werden de tweelingzussen A. C. van Zoest en L. van Zoest benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau omdat ze al 25 jaar koffie schenken tijdens bridgeavonden.
Ook een aantal burgemeesters kreeg een lintje. In Nunspeet werd de vrouw van burgemeester Van Hemmen, G. van Hemmen-Bosveld, benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Bij haar speldde de locoburgemeester de versierselen op.
In een aantal gevallen kwam het vandaag voor dat twee of meer personen uit dezelfde kerk of van dezelfde vereniging een lintje kregen. Dat bleek uit toelichtingen die burgemeesters gaven tijdens het uitreiken van de lintjes.
In diverse gemeenten bezocht de burgemeester de decorandi vanmorgen thuis. Dat was onder andere in de gemeenten Goeree-Overflakkee en Woudrichem het geval. In sommige gevallen werd het bezoek gevolgd door een gezamenlijke bijeenkomst in het gemeentehuis.
Overigens werden lang niet alle lintjes uitgereikt in gemeentehuizen. Soms werden mensen verrast tijdens het uitoefenen van vrijwilligerswerk. Ook buurthuizen waren geliefde locaties. In Schoonhoven werden de lintjes uitgereikt in het Nederlands Zilvermuseum. Een vrijwilligster en een oud-vrijwilligster kregen een lintje. In de gemeente Zuidplas werden de lintjes uitgereikt in de hervormde kerk van Zevenhuizen en in Zaltbommel in de Sint-Maartenskerk.
De redenen om de lintjes niet in een gemeentehuis uit te reiken, varieerden, maar meestal was het om de uitreiking zo lang mogelijk geheim te houden voor de decorandus.
In diverse gemeenten werden afscheid nemende raadsleden vandaag onderscheiden. Onder hen bevonden zich ook mensen die wethouder zijn geworden. In veel gemeenten hebben raadsleden enkele weken geleden al een lintje gekregen bij hun daadwerkelijke afscheid van de gemeenteraad.
In een aantal gevallen was een decorandus op vakantie. Soms waren mensen te ziek om naar het gemeentehuis te komen. In de meeste gevallen werd de betrokken persoon telefonisch of per brief op de hoogte gesteld en wordt het lintje op een later tijdstip alsnog uitgereikt. Ook werden enkele lintjes die voor vandaag stonden gepland al eerder uitgereikt, bijvoorbeeld bij een jubileumviering.