Kerk & religie

Advies op Leicesterconferentie: Preek eerlijk en concreet over zonde

LEICESTER. De eerste dag van de Leicesterconferentie 2014 is voorbij. Zo vlak na Pasen zijn tientallen voorgangers en evangelisten uit verschillende werelddelen drie dagen in het Engelse Leicester bijeen om verschillende lezingen te beluisteren. Thema is dit jaar ”May the nations praise you”.

Ds. A. A. F. van de Weg
23 April 2014 19:38Gewijzigd op 15 November 2020 10:15
In Leicester heeft tot en met morgen de jaarlijkse predikantenconferentie plaats. Archieffoto: deelnemers aan de 50e conferentie verzamelen zich voor het conferentiegebouw. Beeld Klaas van der Zwaag
In Leicester heeft tot en met morgen de jaarlijkse predikantenconferentie plaats. Archieffoto: deelnemers aan de 50e conferentie verzamelen zich voor het conferentiegebouw. Beeld Klaas van der Zwaag

Het verlangen dat in deze woorden –Mogen alle naties U prijzen– doorklinkt, komt in de drie referaten op de eerste dag duidelijk naar voren.

Ds. Andrew Davies, die predikant is geweest in Nieuw-Zeeland, Engeland, Wales en Australië, houdt de openingspreek naar aanleiding van 2 Korinthe 4:7-18. Paulus spreekt daar op paradoxale wijze over Gods kracht die schittert in de zwakte van Zijn dienaren. Dienaren zijn Gods gave aan de kerk. Een dienaar van Christus betaalt een prijs voor het voorrecht het Evangelie te verkondigen. Die kan bestaan in uiterlijke druk of spanningen, innerlijke strijd en aanvechting. God draagt daar doorheen en stelt een heerlijk doel voor ogen: oefening in de gemeenschap met Christus. Tegelijk wil de Heere deze zwakheid tot zegen voor anderen gebruiken.

In het eerste deel van een tweeluik slaat ds. David Meredith, predikant van de Smithton-Culloden Free Church of Scotland, de brug tussen het verkondigen van het Woord en de huidige tijd. Meredith staat al meer dan dertig jaar in zijn –eerste– gemeente en mocht meemaken dat zijn gemeente enorm groeide, een bijzondere ontwikkeling in het geseculariseerde Schotland.

In zijn lezing richt hij zich op het ter sprake brengen van de zonde in de prediking. Wie een juwelier bezoekt, zal ontdekken dat de mooiste juwelen tegen een zwarte achtergrond geplaatst worden. Zo komen de schittering en de pracht van de juwelen tot hun recht. De prediking van de blijde boodschap heeft de achtergrond van de zonde nodig om effect te hebben. In een poging relevant en actueel te zijn vergeten veel hedendaagse predikers fundamenteel onderwijs over zonde te geven. Het is nodig de zonde in zijn kern te benoemen, namelijk opstand tegen God. Zonde is geen ziekte die je overkomt, maar een daad van rebellie en verzet tegen een goede God.

Met instemming citeert ds. Meredith de New Yorkse predikant Tim Keller, die de zonde karakteriseert met het beeld van overspel. Zo wordt duidelijk dat wij geen slachtoffer zijn, maar schuldig staan. Ds. Meredith geeft twee adviezen mee. Ten eerste: wees je persoonlijk bewust van de verwoestende kracht van de zonde en breng op een authentieke manier ter sprake dat de zonde geen gepasseerd station is in je eigen leven. Ten tweede: preek eerlijk en concreet over de zonde.

Gary Williams houdt de avondlezing. Hij is directeur van het John Owen Centre, gevestigd aan London Theological Seminary. Williams bespreekt de gevleugelde woorden: ”ecclesia reformata semper reformanda est secundum verbum Dei”. De gereformeerde kerk moet voortdurend gereformeerd worden naar het Woord van God. „Dat Woord is de blijvende norm om veranderingen te toetsen.”

In Leicester wordt tot en met donderdag de jaarlijkse predikantenconferentie gehouden. Ds. A. A. F. van de Weg uit Soest doet verslag. Vandaag deel 1.


Klik hier voor het conferentieprogramma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer