Schrijvers meesters- en juffenbijbel vallen in de prijzen
UTRECHT. Opgewonden kinderen en hun trotse meesters en juffen liepen woensdag in het Catharijneconvent tussen de Bijbelse tekeningen door. In het Utrechtse museum reikte het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) prijzen uit aan leerkrachten en kinderen die meewerkten aan de ”meesters- en juffenbijbel”.
Vorig jaar organiseerde het NBG een wedstrijd waarbij leerkrachten en hun klassen aan de slag gingen rond een Bijbelverhaal.
Per provincie waren er twee keuzemogelijkheden. Zo zou er een goede spreiding van de Bijbelverhalen komen; 86 leerkrachten schreven een verhaal en lieten hun leerlingen een bijpassende tekening maken. Uiteindelijk kwamen vijftien verhalen in het kleurrijke boek te staan, dat de titel ”Super Samaritaan” kreeg.
Het viel niet mee om uit de inzendingen te kiezen, vertelt Aukelien Wierenga van Royal Jongbloed. Zij zat samen met neerlandica Clazien Verheul, wetenschappelijk NBG-medewerkster Mirjam Vermeij en kinderbijbeldeskundige Willem van der Meiden in de jury. „Het lezen van de verhalen duurde veel langer dan ik dacht. En de stapel die ik goed vond, was bijna de helft van die 86 van het begin.”
Uiteindelijk rolden er drie winnaars uit. De boektitel is ontleend aan het winnende verhaal, van Mirjam Wolters. De leerkracht van De Morgenster in Sleeuwijk vertelt de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan vanuit het perspectief van het dochtertje van de herbergier. Haar leerlingen wonnen de eerste prijs met hun tekeningen. Tekenaar Marijke ten Cate beoordeelde de kinderkunst.
De tweede prijs was voor Wigcher Verstraete, die de geschiedenis van Jezus’ opstanding navertelde. „Vaak bedenk ik samen met mijn klas hoe ik het verhaal ga vertellen. Deze week was het verhaal over het verraad van Judas aan de beurt. De kinderen bedachten het perspectief van een aantal tempelwachters. Dat is een originele invalshoek en die gebruik ik dan bij het voorbereiden van mijn vertelling.”
Ook in de meesters- en juffenbijbel hanteert de leerkracht uit Leeuwarden een verrassend vertelperspectief. Een jongetje dat in de buurt van het graf van Jezus woont, ziet op paasmorgen van een afstand de gebeurtenissen bij het graf. Aan het eind van het verhaal wil Joshua zelf ook weleens zien wat er aan de hand is. „„Pap, we gaan kijken! Ik weet een plekje waar de soldaten je niet kunnen zien!” Vader remt af, schudt zijn hoofd, denkt na. Maar dan zegt hij: „Hij heeft het wel beloofd…”, en rent met Joshua mee naar het graf.”
Verstraete won de prijs vanwege het originele perspectief en de sfeer in zijn verhaal. Zelf had hij geen prijs verwacht. „Ik was eigenlijk al weer vergeten dat ik mee had gedaan. Toen een NBG-medewerker een paar weken geleden met een grote taart het lokaal binnenkwam, had ik eerst geen idee waar het over ging. De kinderen zeiden: U staat echt nooit met de mond vol tanden.” Door de taart deelde ook de klas in de vreugde. De leerlingen kregen een cartoontekenles van illustrator Willeke Brouwer.
Verstraete koos zelf voor een Herziene Statenvertaling als prijs. De leerkracht spaart Bijbelvertalingen en de HSV ontbrak nog aan zijn verzameling.