Beaujon: van docent op Hoornbeeck College tot schooldirecteur Aruba
SAN NICOLAS. Pierre Beaujon stond jaren voor de klas op het reformatorische Hoornbeeck College. Nu geeft hij leiding aan een christelijke middelbare school op het zonnige Aruba.
Het kantoor van Beaujon zit vlak bij de ingang van de school. Regelmatig komt er iemand zijn kamer binnenvallen. Een docent die cijferlijsten wil hebben, een monteur die bezig is airco’s in een lokaal te installeren. „Het is soms 42 graden in de lokalen. Dat kan niet.”
Voor iedereen heeft Beaujon een woordje. Als het nodig is, is hij scherp. Een jongen die een regel heeft overtreden krijgt een stevige reprimande. Juli 2013 arriveerde Beaujon met zijn vrouw en zoon op Aruba. „Ik moet mijn draai nog vinden. Ik ben erg druk met alle nieuwe dingen die op mij afkomen.”
Niet alleen zijn thuissituatie vraagt om aandacht, maar vooral ook het aansturen van het Wesley College. Het is een mavoschool met bijna 250 leerlingen in San Nicolas, een dorp op de zuidoosthoek van het Caraïbische eiland Aruba.
Solliciteren
Beaujon wilde al eerder terug naar het eiland van zijn geboorte, maar het viel niet mee om als ”Nederlander” een baan te vinden die aansluit bij opleiding en niveau, zegt Beaujon. „Ik heb zeker dertig keer gesolliciteerd.”
Het werd het Wesley College. Een christelijke school waar volgens Beaujon nog veel kan verbeteren. Hij hoopt het voor elkaar te krijgen dat de evolutietheorie er niet meer onderwezen wordt en wil een weekopening met Bijbellezing en gebed introduceren. Beaujon wil de Bijbel en de belijdenisgeschriften een centrale plaats geven. Met een knipoog: „Ik hoop dat de naam van de school nog eens verandert in Willem Teellinckschool.” De Brit John Wesley (1703-1791) –naar wie de school heet– was een methodistische opwekkingsprediker.
Om een en ander vorm te geven onderhoudt Beaujon –in Nederland kerkte hij bij de Gereformeerde Gemeenten– contacten met de Jacobus Fruytierscholengemeenschap in Apeldoorn en Hogeschool Driestar in Gouda. „Tijdens mijn periode op het Hoornbeeck College als docent godsdienst heb ik heel veel geleerd.”
Beaujon heeft als geboren Arubaan het voordeel dat hij de gewoonten en cultuur van het eiland door en door kent. Maar door zijn zwerftocht over de wereld is hij voor de eilandbewoners een Hollander. Beaujon ging op zijn achttiende van Aruba naar Nederland. Studeerde elektrotechniek, maar kwam via een „bijzondere weg” bij theologie uit. „Ik ben zendeling bij de Yanomami-indianen geweest in Venezuela.” Wonder boven wonder overleefde hij daar een aanslag op zijn leven. Terug in Nederland ging hij evangeliseren onder atleten. „Ik ben een gedreven marathonloper.”
Theologie
Beaujon vervolgde zijn theologiestudie. Hij volgde theologielessen aan het Western Theological Seminary in de Amerikaanse plaats Holland (Michigan) en daarna aan het Reformed Theological Seminary in Jackson, ook in de Verenigde Staten. Om ook zijn Nederlandse bevoegdheid te halen schreef hij zich in aan de Universiteit Utrecht, maar omdat dat niet beviel stapt hij over naar de Theologische Universiteit Apeldoorn. Zo haalde hij zijn bevoegdheid voor docent godsdienst.
Hoewel Beaujon –nu aangesloten bij een behoudende gemeente in de Protestantse Kerk van Aruba– zijn weg nog moet vinden, heeft hij het goed naar zijn zin op school en boekte hij al resultaat. „Als school wilden we graag een stukje grond naast ons terrein erbij kopen. Dat lukte maar niet. Tot voor kort. De laatste handtekeningen zijn nu gezet. We kunnen gaan bouwen. Een van de betrokkenen zei: Je kunt zien dat God met die mensen is. Dat is mooi.”
Dit is het tweede deel van een drieluik over Nederlandse christenen op Aruba.