„Hulpverlener moet godsdienstige overtuiging hulpvrager herkennen”
MIDDELBURG. Het is van belang dat hulpverleners de godsdienstige overtuigingen en gevoelens van hulpvragers erkennen en benutten.
Dat zei Dr. Hans van Crombrugge, hoofdlector Pedagogiek aan het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen in Brussel woensdagmiddag tijdens een symposium over het project Drempels Slechten over opvoedondersteuning aan ouders uit besloten, kerkelijke gemeenschappen. Hij voegde daaraan toe dat de hulpverlener daarbij bereid zou moeten zijn om de eigen levensovertuiging te delen met cliënten.
In een parallelsessie viel psychiater dr. Arie Jan de Lely hem hierin bij. Een hulpverlener die zich op dit punt bloot geeft, vergroot daarmee het wederzijds vertrouwen en respect .Een blinde vlek voor godsdienst in de hulpverlening kan ernstige consequenties hebben, aldus De Lely. Als voorbeeld noemde hij zorgmijding. Een ander risico is dat de hulpvrager zich niet veilig voelt, dat de hulpvraag niet helder wordt, of dat er een onjuiste of onvolledige diagnose wordt gesteld.
De Zeeuwse SGP-gedeputeerde Van Heukelom die de financiële steun voor Drempels Slechten regelde, kondigde de aan dat de expertise die in Zeeland met het project is opgebouwd, breder beschikbaar gaat worden gesteld. In opdracht van de provincie gaat adviesbureau SDP | Advies een stappenplan ontwikkelen dat ook in andere besloten gemeenschappen kan worden gebruikt om het risico op zorgmijding tegen te gaan.
Lector Bram de Muynck en drie studenten van de honorclass van de Driestar Hogeschool presenteerden op het congres de uitkomsten van een onderzoek naar de rolopvatting van de onderwijzer.
Lees in Digibron
„Gezinshulp voor Zeeuwse refo-ouders beter geregeld”, (Reformatorisch Dagblad 12-04-2014)
„Een huis vol helpers”, (Reformatorisch Dagblad 12-04-2014)