Noorlander: Berg Sinaï ligt in noordwesten van Saudi-Arabië
DOORN. De berg Sinaï ligt niet in het zuiden van het Sinaïschiereiland –ten zuidwesten van Eilat– maar in het noordwesten van Saudi-Arabië.
Dat stelt dr. ir. Kees Noorlander zaterdag tijdens een Zoeklichtstudiedag over Bijbel en archeologie in Doorn. Noorlander spreekt er over de uittocht uit Egypte van het volk Israël. Hij laat zien dat de Bijbel „heel duidelijke aanwijzingen” geeft voor een andere route dan vaak gedacht.
Veel Bijbelatlassen stellen dat de berg Sinaï in het zuiden van het Sinaïschiereiland –tussen de Golf van Suez en de Golf van Akaba– ligt. De doortocht door het water (Ex. 14) zou dan in het noordelijk deel van de Golf van Suez of de noordelijker gelegen Bittermeren hebben plaatsgevonden.
Noorlander stelt dat het anders ligt. Op basis van Exodus 3:1 en 4:19 moet de berg Gods, de Sinaï, in Midian liggen. Mozes verbleef toen bij zijn schoonvader Jethro. Algemeen wordt aangenomen dat die in of bij de huidige plaats al-Bad –nu Saudi-Arabië– woonde. Ook Paulus stelt in Galaten 4:25 dat de Sinaï in „Arabië” ligt.
De doortocht door de Schelfzee moet dan in de oostelijke arm van de Rode Zee, de Golf van Akaba, hebben plaatsgevonden, stelt Noorlander (zie ook zijn website). Hij verwijst onder meer naar 1 Koningen 9:26, waar de Schelfzee bij Eloth of Eilat wordt gepositioneerd. En ook naar het proefschrift ”The Lost Sea of the Exodus” van dr. Glen Fritz, die tot een vergelijkbare conclusie komt.
Noorlander volgt de lijn van de Zweedse hoogleraar Lennart Möller in diens boek ”The Exodus Case”. Möller deed in de Golf van Akaba onderzoek op de zeebodem en vond daar „met koraal bedekte voorwerpen, zoals diverse wielen die een opvallende gelijkenis vertonen met wagenwielen van strijdwagens”, aldus Noorlander. De berg Sinaï is voor Möller de berg Jabal Maqla in het noordwesten van Saudi-Arabië, vlak bij Jabal al-Lawz.
De Amerikaanse prof. dr. Barry J. Beitzel zette in zijn vorig jaar in het Nederlands verschenen ”Grote Bijbelatlas” de verschillende mogelijkheden over de doortocht en de berg Sinaï ook op een rij. De geoloog-cartograaf concludeert in zijn boek: „Alles bij elkaar genomen lijkt de traditionele theorie, dat de berg in de zuidelijke Sinaï ligt, het meest waarschijnlijk.”