Economie

„Geloof in eurozone is hersteld”

WASHINGTON (ANP). De aanpak van de eurocrisis heeft het vertrouwen in de Europese muntunie internationaal aanzienlijk versterkt. Dat stelde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vrijdag rond de voorjaarsvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

11 April 2014 22:41Gewijzigd op 15 November 2020 10:00

„De problemen in de eurozone staan hier niet meer boven aan de agenda”, zei Dijsselbloem over de bijeenkomsten van ministers van Financiën en centralebankpresidenten uit de hele wereld. „De sfeer rond de eurozone is daarmee heel anders dan een jaar geleden. Toen was iedereen somber en was er weinig geloof in onze daadkracht en de vorderingen rond de bankenunie. Dat is helemaal verdwenen.”

Het optimisme over de eurozone werd deze week weerspiegeld in de terugkeer van Griekenland op de financiële markten. Dijsselbloem ziet die succesvolle veiling van Griekse leningen deels als beloning voor de grote vorderingen die Griekenland heeft geboekt. Hij waarschuwde echter ook voor overdreven euforie. „De Griekse staatsschuld is ontzettend hoog en is alleen te betalen met de goedkope rente van de noodleningen. Het duurt nog jaren voordat Griekenland daarvan af is.”

DNB-president Klaas Knot zette vraagtekens bij de relatief lage rente die Griekenland over zijn nieuwe leningen betaalt. „De rente is wel heel spectaculair gedaald. Het is de vraag of die ontwikkeling houdbaar is, of dat er met grote risico’s wordt gezocht naar rendement. De opkomende markten zijn een beetje uit bij investeerders en het kapitaal dat daar wegtrekt moet ergens anders renderen. Dat zag je terug bij de Griekse veiling.”

Dijsselbloem sprak in navolging van de G20 en het IMF zijn teleurstelling uit in de Verenigde Staten. Door tegenstand van de Republikeinen heeft het Amerikaanse Congres nog altijd niet ingestemd met de al in 2010 afgesproken hervorming van het IMF. Die moeten de slagkracht van het fonds vergroten en opkomende landen een grotere stem geven.

Een alternatief plan, voor als groen licht uit de VS uitblijft, is er volgens de minister niet. „Iedereen is het erover eens dat de in 2010 gekozen aanpak de beste is. Dat is ons plan A, B en C. We willen ook geen extra uitstel uitlokken door met nieuwe plannen te komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer