Raad Dordrecht wil meer koopzondagen
DORDRECHT. De nieuwe coalitie in Dordrecht wil dat de winkels elke zondag opengaan. Tijdens de onderhandelingen hebben de fracties Beter voor Dordt, VVD, CDA en CU/SGP daarover een akkoord bereikt.
CDA en CU/SGP betreuren de gang van zaken. „Misschien biedt een behoeftepeiling nog uitkomst”, zo reageerde CU/SGP-raadslid Staat donderdag. „En voor alle duidelijkheid: we waren tegen de koopzondag en we blijven tegen. Die vrijheid van handelen hebben we gekregen.”
Tot op heden waren er in Dordrecht zestien koopzondagen per jaar. Met name de VVD voerde de afgelopen raadsperiode druk uit om dat aantal uit te breiden. Het onderwerp groeide uit tot een van de belangrijkste thema’s tijdens de verkiezingscampagne.
Staat benadrukt dat de CU/SGP-fractie op principiële gronden „vierkant tegen” de verruiming van de zondagsopenstelling is. De fractie krijgt echter, voor zover bekend, alleen steun van CDA en SP – de laatste op sociale gronden. Dat betekent dat 29 van de 39 raadsleden voor verruiming zijn. In de nieuwe coalitie is Beter voor Dordt (14 zetels) veel groter dan VVD (3), CDA (4) en CU/SGP (3).
De ontwikkelingen plaatsten CU/SGP voor een dilemma, aldus Staat. „Wrang dat we in het college kunnen komen, en dat uitgerekend nu het aantal koopzondagen wordt uitgebreid.” Na intern overleg heeft de fractie besloten mee te blijven doen aan de coalitieonderhandelingen. „Die uitbreiding komt er toch, ook als wij opstappen. Vandaar dat we proberen te redden wat er te redden valt.”
Tijdens de raadsvergadering van dinsdag lag er zelfs een VVD-voorstel om winkeliers de mogelijkheid te bieden op zondag van 6.00 tot 22.00 uur de deuren te openen.
Bij de behandeling van het voorstel stemde –op basis van de coalitieonderhandelingen– een raadsmeerderheid in met minder ruime openingstijden op zondag: van 12.00 uur tot 18.00 uur. Op verzoek van de CDA- en CU/SGP-fractie wordt ook een onderzoek ingesteld naar de wensen van de ondernemers. „Het grootwinkelbedrijf is voor, maar wat willen de lokale winkeliers?” aldus Staat.
Uit straatinterviews van RTV Rijnmond deze week bleek dat een deel van de winkeliers vanwege personeelskosten niet zit te wachten op 52 koopzondagen. Ook voelen ze zich bij invoering daarvan gedwongen om zeven dagen in de week open te zijn.
Dat geluid verheugt Staat. „We hopen van harte dat uit het draagvlakonderzoek blijkt dat veel middenstanders er geen behoefte aan hebben om iedere zondag open te zijn. Dan hebben we een sterk argument tegenover andere fracties om het aantal koopzondagen te beperken tot misschien twee per maand. Dat zijn er nog te veel, maar het is in ieder geval beter dan elke zondag.”