„Kerk Egypte groeit na Arabische lente”
De verwachtingen rond de Arabische lente van 2011 namen af. Hoop op vrijheid en democratie vervloog en een Arabische winter brak aan. In Egypte merkte Arjen Veenstra van Bible League Nederland echter hoe de kerk er is gaan groeien, tegen de verdrukking in.
Projectleider Veenstra bezocht in februari een aantal leiders van Egyptische kerken. De voorgangers bleken zonder uitzondering hoop te koesteren voor hun land. „Jonge christenen hebben de radicaliteit van het christelijk geloof weer ontdekt. Ze komen weer naar de kerk en brengen hun geloof in de praktijk.” De Bijbelorganisatie Bible League heeft de actie Struggle4Bibles opgezet om hen te steunen. „De opbrengst komt ten goede aan verspreiding van Bijbels en Bijbelstudiemateriaal.”
Egypte heeft naar de maatstaf van het Midden-Oosten veel inwoners met een christelijke achtergrond. Zo’n 10 procent is christen, veelal lid van de Koptisch-Orthodoxe Kerk. Onder het bewind van Mubarak had de kerk het relatief goed. En dat was te merken aan het kerkbezoek, zegt Veenstra in het kantoor van Bible League in Veenendaal. „Dat was erg laag, werd ons verteld. Voorspoed deed het geloof geen goed.”
Na de afzetting van Mubarak in 2011 hoopten veel christenen op volledige vrijheid. Hun hoop werd de bodem ingeslagen. De extremistische moslimbroederschap, met president Morsi aan het hoofd, nam het stokje over. „Christenen uit Alexandrië, Caïro en Minya vertelden me teleurgesteld te zijn. De grondwet werd zelfs gemodelleerd naar de islamitische sharia. Hoe kon God dit toelaten?”
Het islamitische regime viel vorig jaar echter en nu blijken steeds meer moslims zich van de islam af te wenden. „Achteraf bezien bleek de islamitische regering voor christenen een antwoord op het gebed te zijn. Moslims kregen geen controle over het land. Gematigde moslims zijn teleurgesteld. Ze zijn zich open gaan stellen voor het Evangelie.”
Niettemin heeft de islam in regeringskringen nog steeds veel macht. Daarom willen veel christenen niet met hun naam en hun gezicht in de krant. „Als we een container met Bijbels verschepen naar onze Egyptische partners, moeten we dat goed uitleggen. Anders denkt de politie dat het Westen invloed zoekt door relaties met christenen aan te knopen.”
Om christenen te steunen in hun herontdekking van het christelijk geloof, wil Bible League met andere partners in het Midden-Oosten in drie jaar tijd 300.000 Bijbels verspreiden. Dat kost 1,8 miljoen euro. Daarbovenop komt nog studiemateriaal. Audiobijbels en Bijbels speciaal voor moslims zijn ook in de maak. „We hopen met acties van Struggle4Bibles dit jaar 75.000 euro op te halen.”
De focus ligt op Egypte. „De kerk groeit, maar er is ook veel onkunde. De Bijbel wordt in de Koptische Kerk eigenlijk alleen door de voorganger gelezen. Die leest uit de verouderde Van Dykevertaling. We hebben de Bijbel voor laagopgeleiden opnieuw vertaald in hedendaags Arabisch. Christenen zeiden tegen ons: „Dit is de gebedsverhoring waarop we jaren hebben gewacht.””
Struggle4Bibles
Om geld op te halen voor het Bijbelproject, heeft Bible League de actie Struggle4Bibles in gang gezet. Met deze survivaltocht kunnen deelnemers doormaken wat het betekent om een evangelist te zijn. Hij heeft maar één doel: de verkondiging van het Evangelie. Daarvoor lijdt hij allerlei ontberingen.
Struggle4Bibles zet op 28 juni een parcours uit in de bossen tussen Amersfoort en Soest. Met rugzakken vol zand, die de zware pakketten Bijbels moeten voorstellen, kunnen deelnemers het parcours afleggen. Ze zullen elkaar moed inspreken als een van hen dreigt af te haken. Zo kunnen ook christenen elkaar en hun zendingswerkers ondersteunen, vindt Arjen Veenstra. „Evangelisten in Egypte zijn geen helden. Maar hun poging om het Evangelie te brengen, verdient wel onze steun.”