Kerk & religie

CGK en HHK beslissen lokaal over boetedag

APELDOORN. De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) laten het aan de kerkenraden van de plaatselijke gemeenten over om op 11 mei wel of niet een boetedag te houden.

Redactie kerk
8 April 2014 11:23Gewijzigd op 15 November 2020 09:54
Ds. Quant. beeld André Dorst
Ds. Quant. beeld André Dorst

De boetedag wordt belegd op initiatief van de Gereformeerde Gemeenten (GG) als een dag van verootmoediging en boete „vanwege de ernst van de tijd waarin wij leven.” Vorig jaar werd tijdens de synodevergadering van de Gereformeerde Gemeenten besloten om andere kerkverbanden hierover aan te schrijven, maar de brief aan de Christelijke Gereformeerde Kerken werd naar een verkeerd adres gestuurd. Zodoende bleef een landelijk besluit van de CGK uit.

CGK-synodepreses ds. D. Quant liet maandag desgevraagd weten: „Inmiddels is de classis Den Haag achter de rug. Volgens de kerk­orde ligt daar het primaat voor het afkondigen van een bid- en/of boetedag. Nu hebben deputaten vertegenwoordiging de brief van de Gereformeerde Gemeenten naar alle kerkenraden doorgestuurd, met de mededeling dat men naar eigen inzicht handelt.”

Het moderamen van de Hersteld Hervormde Kerk heeft inmiddels alle kerkenraden een brief gestuurd. De gemeenten worden hierin opgeroepen om het initiatief van de Gereformeerde Gemeenten na te volgen. Daarmee laat de HHK de keuze –net als de CGK– aan de plaatselijke gemeenten.

Ds. J. J. van Eckeveld, preses van de laatste synode van de GG, reageerde begin maart teleurgesteld dat er geen boetedag over de kerkmuren heen gerealiseerd kon worden. „Ik vind het wel jammer. Ik had het een goede zaak gevonden als er over kerkmuren heen gezamenlijk zo’n dag zou worden gehouden. Bij alle kerkelijke verschillen geeft de boetedag een stuk verbondenheid als het gaat om de nood van onze kerk in de samenleving.”

Eerder al lieten de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) en de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) weten niet mee te doen aan de boetedag, al gaven ze wel aan de zorg van de synode van de Gereformeerde Gemeenten te delen.


Zie ook:

GG-boetedag krijgt steun stichting (Reformatorisch Dagblad, 13-03-2014)

Weinig steun voor boetedag „over kerkmuren heen” (Reformatorisch Dagblad, 06-03-2014)

„We hopen dat boetedag christen wakker schudt” (Reformatorisch Dagblad, 11-02-2014)

Initiatief tot boetedag verdient navolging (Reformatorisch Dagblad, 30-01-2014)

GG beleggen boetedag op zondag 11 mei (Reformatorisch Dagblad, 23-01-2014)

Boetedag GG overwegend positief ontvangen (Reformatorisch Dagblad, 11-10-2013)

„Veenbrand van secularisatie woedt voort” (Reformatorisch Dagblad, 11-10-2013)

„Gebed om verootmoediging in GG nodig” (Reformatorisch Dagblad, 08-10-2013)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer