„Ambtsgebed toont afhankelijke overheid”
APELDOORN. Het ambtsgebed voorafgaand aan raadsvergaderingen komt weer onder kritiek te staan. In twee van de weinige gemeenten waar deze oude traditie nog wordt gehandhaafd, rakelen niet-christelijke partijen hierover de discussie op.
In Elburg gaven de VVD-raadsleden Schoots en Van Velthuysen deze week aan niet te zullen deelnemen aan het ambtsgebed voor en na de raadsvergaderingen. Hoewel Schoots tijdens haar installatie vanwege haar christelijke overtuiging wel de eed aflegde, vindt zij dat de VVD als een „neutrale partij” niet moet deelnemen aan het gebed. Omdat de liberalen wel ruimte willen geven aan raadsleden die willen meebidden, zullen zij tijdens het ambtsgebed letterlijk een stap terugdoen.
Vorige week had de fractie van Algemeen Belang Tholen tijdens de besprekingen met de informateur aangegeven eerst de afschaffing van het ambtsgebed aan de orde te willen stellen in eventuele collegeonderhandelingen. De partij viel mede daardoor buiten de coalitiebesprekingen.
De SGP’er A. C. Ph. Hardonk (78) heeft in alle drie gemeenten die hij als burgemeester diende –Nieuw-Lekkerland, Oldebroek en Barneveld– de raadsvergaderingen geopend en besloten met een gebed, normaliter een formuliergebed. „In Oldebroek deed ik het zelfs met een –sober– vrij gebed, omdat een aantal raadsleden dat had gevraagd. Dat vond ik fijn.”
Hardonk noemt het ambtsgebed waardevol. „Het brengt tot uitdrukking dat de overheid afhankelijk is van de Heere God. Kerk en staat zijn gescheiden, maar liggen wel in elkaars verlengde. Ook persoonlijk vond ik het van grote waarde om de Heere een zegen te vragen en achteraf Hem te danken.”
Een voorstel tot afschaffing ervan heeft Hardonk nooit gekregen in zijn ambtsperiodes. „Sommigen hadden wel hun ogen open. Een enkeling heeft wellicht gedacht: Moet dit nu zo?”
De laatste decennia raakt het ambtsgebed steeds meer uit de gratie, zo bleek in 2007 uit onderzoek door deze krant in alle gemeenten. Zo’n 94 burgemeesters (21 procent) spraken destijds nog een gebed uit. Ruim veertig jaar geleden begon nog 63 procent van de burgemeesters de raadsvergaderingen met gebed.
In Oudewater begint de raadsvergadering met een stil moment. Burgemeester P. Verhoeve (SGP, 31) benut dat om een persoonlijk gebed te doen. „Dat betekent veel voor mij. Ik vraag de Heere God om een zegen over een goed verloop van de vergadering en de te nemen besluiten. Anderen bidden ook, of hebben voor zichzelf een moment van bezinning.”