Binnenland

„Ook een pedofiel moet ergens wonen”

APELDOORN. Burgemeesters lijken het nooit goed te kunnen doen bij de opvang van een zedendelinquent. Zoals de Leidse burgemeester Lenferink. Hij had toestemming gegeven voor de komst van de Benno L. en kreeg daarmee de woede van bewoners over zich heen, nadat andere gemeenten hadden geweigerd de veroordeelde zwemleraar op te vangen.

Dick Hofland
4 April 2014 16:29Gewijzigd op 15 November 2020 09:51
Burgemeester Kolff van Veenendaal. beeld gemeente Nieuwegein
Burgemeester Kolff van Veenendaal. beeld gemeente Nieuwegein

Het onderzoeksinstituut Politie en Wetenschap liet deze zaak en nog acht andere onderzoeken door twee hoogleraren criminaliteit. Zij kamen tot de conclusie dat gemeenten verplicht zouden moeten worden om bij toerbeurt pedoseksuelen op te vangen.

Lenferink kan niet reageren, omdat hij op vakantie is, maar collega Heidema van Deventer wel. Eind vorig jaar kwamen bewoners in opstand toen een oud-bestuurslid van pedofielenvereniging Martijn in de stad was gezien. Hij bleek er overigens helemaal niet te gaan wonen.

„Ik ben niet voor weigeren, want zo’n man moet ook ergens wonen”, zegt Heidema via zijn woordvoerder. „Als je weigert, leg je het probleem op het bordje van andere gemeenten. Dus moet het worden geregeld. Als je pedo’s bij toerbeurt verplicht huisvest, drukt het wel minder zwaar op de schouders van een burgemeester, want je kunt zeggen: Wij zijn nu aan de beurt. Dat kan een voordeel zijn, maar het probleem is er nog niet mee opgelost, omdat de spanningen er niet door zullen verdwijnen.”

Heidema vindt het voorstel van verplichte opvang bij toerbeurt het begin van een oplossing, maar niet dé oplossing. „Die moet er wel komen, en het moet niet op lokaal niveau worden geregeld, maar landelijk. Door het Rijk, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), dat maakt niet uit, als er maar helderheid over komt.”

Heidema schets het dilemma waar hij en zijn collega’s mee te maken hebben. „Stel dat je pedoseksueel bent en je staat al zes jaar ingeschreven voor een woning in Deventer. Op het moment dat je die krijgt toegewezen, mag je daar gaan wonen. Maar een burgemeester heeft ook te maken met openbare orde en veiligheid, dus die moet ook rekening houden met de andere inwoners van de stad”, aldus Heidema.

„Als een pedoseksueel niet welkom is in buurt, wijk, dorp of stad waar hij volgens de regels wel zou mogen wonen, is het probleem: waar kan hij dan wel wonen? Je wilt zowel de pedo als de andere inwoners ellende besparen.”

Burgemeester Kolff van Veenendaal noemt het plan van de twee hoogleraren een tekentafeloplossing. „De echte problemen worden er niet mee opgelost. Want die hebben meer te maken met ex-zedendelinquenten die zelf niet willen meewerken aan hun terugkeer en met situaties waarin dader en slachtoffer naast elkaar komen te wonen.”

Kolff kwam vorig jaar in het nieuws omdat hij een pedoseksueel die zijn straf had uitgezeten wilde weren van scholen en kinderspeelplaatsen. De man weigerde om daar afspraken over te maken. Kolff wilde dat via de rechter afdwingen, maar kreeg tot drie keer toe niet zijn zin.

„Het voorstel van de hoogleraren richt zich slechts op een kleine groep, waarbij in de praktijk de meeste burgemeesters zich al constructief opstellen en media-aandacht van grote invloed is. De oplossing zit meer in de richting van een adviesrecht van burgemeester aan de strafrechter. In dat advies kunnen burgemeesters, bij uitstek kenners van de lokale situatie, een duiding geven aan de omgeving. Dat is van belang voor een succesvolle terugkeer, maar ook voor de omgeving zelf”, aldus Kolff. „Daarnaast blijven burgemeesters altijd verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid ter voorkoming van maatschappelijke onrust. Daar verandert het voorstel van de hoogleraren niets aan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer