Evangelist Van Setten zaait in Merksem
Het zijn vooral rooms-katholieken, joden en moslims die de kerkelijke kaart van Antwerpen inkleuren. Hoe ontmoet een evangelist al die mensen, doordeweeks, op zondag?
Arie van Setten (51) werkt sinds 2003 als evangelist voor de Gereformeerde Gemeenten in het Belgische Merksem, een voorstad van Antwerpen. „Antwerpen is een havenstad met veel nationaliteiten. Wij richten ons niet op één bepaalde nationaliteit, maar op mensen. Mensen met een ziel voor de eeuwigheid. Om hen te bereiken, doen we markt- en straatwerk en organiseren we diverse activiteiten op onze evangelisatiepost De Bron in Merksem.”
Om enkele van die activiteiten te noemen: „We doen Bijbelstudie, geven catechisatie, hebben een inloop en verkoop van gebruikte kleding. We hebben ook een vrouwenmorgen, een kinder- en tienerclub, bieden van tijd tot tijd een ontbijt aan en organiseren iedere donderdagavond kledingverdeling. Vooral dat laatste trekt veel belangstelling. Voorafgaand aan de kledingverdeling krijgen de mensen soep en brood. Deze maaltijd wordt altijd geopend en gesloten met gebed en een gedeelte uit de Bijbel. We leggen dat kort uit. Vervolgens spreek ik met de mensen aan tafel verder na over het Woord.”
Gemiddeld zijn er op donderdagavond zo’n zestig bezoekers, zegt Van Setten, „die de boodschap van zonde en genade horen. Verschillende mensen worden thuis bezocht. Anderen zie je terug op de Bijbelstudie of in de samenkomst. Daar zie je als evangelist naar uit! Wij mogen zaaien en het daarna in de handen van de grote Landman overgeven. Hij doet ermee wat Hem behaagt.”
Het deputaatschap voor evangelisatie benoemde Van Setten in 2003 tot evangelist. Het ging in eerste instantie niet om Merksem, het had ook Alkmaar kunnen worden. „Het was ons gebed of de Heere Zelf de weg wilde wijzen. Nadat ik aangenomen was, gaf het deputaatschap aan dat het dacht aan Alkmaar of Merksem. Een bezoek aan beide posten gaf nog geen uitsluitsel. Toen ik in het gebed naar de wil van de Heere vroeg, kwam er een onverklaarbare innerlijke betrekking op de mensen in Merksem, die we helemaal niet kenden. Er kwam liefde in het hart, die er nog steeds is.”
Sinds februari 2013 is de evangelisatiepost ondergebracht in een nieuw pand aan de Jaak de Boeckstraat in Merksem. Een locatie in het centrum, dicht bij de wekelijkse markt en in de buurt van scholen. Het oude pand was afgekeurd door de brandweer. Het was niet alleen te klein geworden, maar de kosten van renovatie waren ook zo hoog dat het deputaatschap besloot uit te zien naar een ander onderkomen.
„Biddend werd gezocht naar de wil van de Heere. Toen het gebouw aan de Jaak de Boeckstraat op ons pad kwam, werden de mogelijkheden onderzocht. Tot onze verwondering kwam er op het juiste moment een koper voor het oude gebouw. Op de dag dat ’s morgens het nieuwe pand werd gekocht, werd ‘s middags het oude verkocht. God de Heere regeert!”