„Afsluiting Bethlehem nachtmerrie”
De afsluiting van de stad Bethlehem door het Israëlische leger vormt voor christenen op de Westelijke Jordaanoever een nachtmerrie. De situatie bezorgt hun grote problemen, op sociaal, economisch, educatief, medisch en godsdienstig gebied.
Meer dan 60 procent van de christenen op de Westelijke Jordaanoever woont in of rond Bethlehem. Voor de moslims, die een meerderheid in de stad vormen, zijn de problemen niet minder groot.
Dat schrijft ds. Alex Awad, studentendecaan van het Bethlehem Bijbel College, in een open brief aan de Israëlische premier Ariël Sharon. Israël ging over tot de militaire afsluiting na een golf van zelfmoordterreur.
Awad reist dagelijks heen en weer tussen Jeruzalem en de Geboortestad. „Ik kan er nooit zeker van zijn, op welke willekeurige dag ook, of de Israëlische soldaten me bij het controlepunt doorlaten of niet”, schrijft hij.
In november nam hij waar hoe de soldaten bij de wegversperring een groep geestelijken terugstuurden. „Ik begrijp niet, meneer de premier, hoe nonnen en priesters die van Jeruzalem naar Bethlehem reizen een bedreiging zouden vormen voor de veiligheid van de staat Israël”, aldus Awad.
Volgens Awad heeft 95 procent van de christenen in Bethlehem geen toestemming de wegversperring tussen Bethlehem en Jeruzalem over te gaan. Degenen die wel reispermissie hebben, moeten tien minuten tot twee uur wachten. „De wachttorens van het leger zijn opgericht op strategische posities in Bethlehem en geven de 130.000 bewoners het gevoel dat zij gevangenen zijn die veroordeeld zijn te leven in een zwaarbewaakte gevangenis.”