Tweede Kamer wil meer geld voor Unhcr
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet meer geld uittrekt voor de VN–vluchtelingenorganisatie Unhcr van oud–premier Lubbers. Die beklaagde zich er twee weken geleden over dat minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking de bijdrage heeft verlaagd.
Een ruime Kamermeerderheid van PvdA, CDA en GroenLinks zal dinsdag bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken om meer geld vragen. De PvdA heeft al een wijziging op de begroting ingediend om de bijdrage aan Unhcr met 17 miljoen euro te verhogen tot 70 miljoen. GroenLinks steunt dat. Het CDA wil de contributie ook verhogen, maar denkt zelf aan een bedrag van 5 miljoen euro.
Lubbers stelde twee weken geleden bij een bezoek aan Den Haag dat de kabinetsbijdrage dit jaar 15 miljoen euro lager is dan vorig jaar. Van Ardenne stelde daarop dat „Lubbers zijn zaakjes niet op orde heeft". Ze weigert nog langer de gaten te vullen op de begroting van de Unhcr.
PvdA’er Koenders zal er verder bij de nieuwe minister Bot van Buitenlandse Zaken op aandringen dat hij contact zoekt met de Israëlische en Palestijnse initiatiefnemers van het Genève–vredesakkoord voor het Midden–Oosten. Koenders wil ook dat de VN betrokken worden bij de berechting van Saddam Hussein. Ook CDA–fractievoorzitter Verhagen pleitte daar maandag voor.
CDA–buitenlandwoordvoerder Eurlings zal dinsdag in het debat het kabinet ook oproepen af te zien van de „puriteinse instelling" bij de uitwisseling van persoonsgegevens met de Unhcr. Omdat Nederland daar zo voorzichtig mee omgaat, worden er bijvoorbeeld nauwelijks Afghanen teruggestuurd naar Afghanistan, terwijl een land als Groot–Brittannië wel op grote schaal mensen terugstuurt.
Verder wil Eurlings dat de Libanese groepering Hezbollah op de zwarte lijst van de Europese Unie komt met organisaties waarvan de financiële tegoeden worden bevroren. Hij wil tot slot dat Bot belooft dat Turkije onder Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie geen datum krijgt voor het begin van de onderhandelingen over toetreding tot de EU.
GroenLinks–Kamerlid Karimi zal van het debat gebruik maken om op de valreep nog eens af te rekenen met de vorige minister van Buitenlandse Zaken, De Hoop Scheffer. Volgens het Kamerlid heeft de oud–minister Nederland een slechte dienst bewezen met zijn onvoorwaardelijke steun aan het Irak–beleid van de VS. De positie van Nederland binnen de Europese Unie is erdoor verzwakt, meent zij. Bovendien heeft de bewindsman door zijn handelswijze meegewerkt aan het uithollen van de positie van de VN. Er zijn militairen uitgezonden zonder dat er een duidelijk VN–mandaat op tafel lag, aldus Karimi.
De SP zal onder meer benadrukken dat de Tweede Kamer moet geraadpleegd blijven worden over Nederlandse deelname aan militaire operaties. Volgens de SP is het kabinet bezig dat recht uit te hollen.
Het debat over de begroting moet ook duidelijkheid brengen over de vraag hoe de ministers Bot en Van Ardenne de door het kabinet opgelegde bezuinigingen gaan halen. Waarschijnlijk worden er ambassades gesloten. Welke, hangt echter sterk af van de wensen van de Kamer over de besteding van ontwikkelingshulp.
VVD en D66 waren maandag niet bereikbaar voor commentaar op de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken.