„Verzekeraars overtreden provisieverbod”
HILVERSUM (ANP). Verzekeraars overtreden nog steeds het provisieverbod bij de verkoop van collectieve pensioenregelingen. Die conclusie staat in een maandag gepubliceerd onderzoek van zakenwebsite Follow The Money in samenwerking met Tros Radar en Stichting Woekerpolisproces.
Het vorig jaar ingevoerde provisieverbod bepaalt dat verzekeraars tussenpersonen niet meer direct of indirect mogen betalen voor het aanbrengen van ‘complexe’ producten als pensioenregelingen.
Volgens het onderzoek hanteren Delta Lloyd, Brand New Day en Aegon een sluiproute om het provisieverbod te omzeilen. „Zij bieden bedrijven een korting op de premie van de collectieve pensioenregeling in het eerste jaar na afsluiten van de regeling. Die korting is bedoeld om daarmee de tussenpersoon te betalen die het pensioenadvies verzorgt. Gevaar daarvan is dat bedrijven voor hun personeel niet de beste pensioenregeling kiezen, maar de regeling met de hoogste korting.”
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in januari nog aandacht gevraagd voor het probleem. „Als een aanbieder de klant betaalt voor het afsluiten van een product en de klant betaalt daarmee de adviseur, dan betaalt de aanbieder indirect de adviseur. Dit is niet toegestaan omdat deze betaling in strijd is met het doel en de strekking van het provisieverbod”, aldus een woordvoerder van de AFM. De toezichthouder zegt diverse aanbieders op deze praktijk te hebben aangesproken. „Die hebben hun werkwijze inmiddels aangepast.”
Delta Lloyd zegt sinds 2009 kortingen aan te bieden. „Het is geen provisie aan de adviseur, maar een uitkering aan de werkgever”, aldus de verzekeraar. Het bedrijf laat verder weten „de nieuwe opvatting van de AFM” mee te nemen in het beleid en waar nodig de producten hierop aan te passen.
Aegon zegt niet mee te werken aan constructies waarbij het provisieverbod wordt omzeild. „Wij geven geen provisie direct of indirect aan tussenpersonen”, aldus een woordvoerder. Wel is het mogelijk dat klanten in de onderhandelingen met Aegon „een gewone commerciële korting” krijgen zoals iedereen die kan bedingen. „Maar die komt dan ten gunste aan de werkgever of werknemers bijvoorbeeld om de premies te verlagen.”
Brand New Day acht de korting eveneens niet strijdig met de wet.