Grootste vijand van motorclub is de rivaal
SITTARD (ANP). De ergste vijand van de motorclubs lijkt niet de overheid maar de rivalen, ook al trad de gemeente Sittard woensdag opvallend krachtdadig tegen de Bandidos op.
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie deelde 2 jaar geleden de Tweede Kamer mee dat hij het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeenten meer mogelijkheden gaf om de uitwassen van de clubs te bestrijden. De Raad van Korpschefs installeerde een zogenoemde infocel, die gegevens over diverse strafrechtelijke onderzoeken moest samenbrengen om daarmee de bestrijding effectiever te maken.
De overheid is van mening dat de outlawbikers, die zich van de wet niets aantrekken, zich bezighouden met afpersing, bedreiging, geweld en handel in wapens en drugs. Het blijkt moeilijk clubleden voor de rechter te brengen.
De motorclubs zelf kijken meer naar elkaar dan naar de wetsdienaren. Nederland kent de Hells Angels, Satudarah, No Surrender en sinds 15 maart de Bandidos. De nieuwste loot aan de stam opereert vanuit Sittard onder het motto ‘we are the people our parents warned us about’, wij zijn de mensen waar onze ouders ons voor waarschuwden. Nog geen dag na de oprichting van de Nederlandse chapter van de Bandidos werd in het Limburgse Nieuwstadt een aanslag gepleegd op het huis van Harrie Ramakers, vooraanstaand lid van de Bandidos.
Ramakers was eerst lid van de Nomads, een tak van de Hells Angels. De Angels zijn van oudsher de grote vijand van de Bandidos. Daarmee is meteen de kern van de strijd onder de clubs blootgelegd: allerlei leden stappen over naar concurrerende groepen, hetgeen nieuwe wrijvingen oplevert. Zo stapte bijvoorbeeld kopstuk Henk Kuipers van Satudarah over naar No Surrender. Van No Surrender stapte de afdeling Southside in zijn geheel over naar de Bandidos. No Surrender werd weer opgericht door voormalig Satudarahkopstuk Klaas Otto.
De Bandidos Motorcycle Club werd in 1966 in Texas opgericht en telt bijna een halve eeuw later wereldwijd ongeveer 2400 leden in circa 24 landen. Europa telt ongeveer 90 chapters, afdelingen waarvan de meeste in Duitsland opereren. België telt er twee, in Antwerpen en Eupen. De concurrentiestrijd tussen de motorclubs onderling laait soms hoog op. De politie valt regelmatig clubhuizen binnen en individuele leden worden soms aangehouden. De clubs vechten ondertussen hun eigen oorlogen uit, waarbij dikwijls de concurrentie op het gebied van handel in drugs de aanleiding is.
Een beruchte strijd werd tussen 1993 en 1997 in Scandinavië geleverd tussen de Hells Angels en de Bandidos, met name in Denemarken. In die 4 jaar vielen er 11 doden en 96 gewonden. Nog in 2009 kreeg de president van de Zweedse Bandidos 9 jaar cel voor twee pogingen tot moord. Elke keer blijkt het voor justitie lastig grip te krijgen op de motorclubs, die men beschouwt als georganiseerde misdaad. Het blijkt moeilijk te bewijzen dat een individu lid van een club is.